Вченому, що розкриє секрет довголіття, заплатять 10 млн. доларів

НАУКА / 


У США оголошено про заснування спеціальної премії розміром 10 млн. доларів - Genomics X Prize - яка буде присуджена генетикам, що розкриють секрет старіння. Одночасно з'явилися повідомлення, що на премію претендуватиме група генетиків на чолі з Джонатаном Ротбергом, який відомий своєю участю в проекті з дослідження людського геному, пише Бі-бі-сі.


Його колеги, а також і інші учасники конкурсу, будуть протягом місяця аналізувати геноми сотні довгожителів у пошуках ключів до їх здоров'я та довголіття, причому вартість аналізу кожного генома не повинна перевищувати 1 тисячі доларів. Цей конкурс стартує у вересні 2013 року. До травня наступного року всі учасники конкурсу повинні пройти реєстрацію.

Першим зареєстрованим учасником стала група співробітників каліфорнійської корпорації Life Technologies, яку очолює доктор Ротберг.
Розшифровка повного генома за 1000 доларів або менше вважається в медицині важливою складовою.

Дана цифра розглядається в якості точки, по досягненні якої метод розшифровки повної структури ДНК людини стає досить дешевим, щоб знайти повсякденне застосування в медицині. Це дозволить лікарям підбирати ліки відповідно до генетичного профілю пацієнта, а також поліпшить діагностику хвороб. Уже зараз сто осіб у віці 100 років погодилися надати свій генетичний матеріал у розпорядження організаторів конкурсу.

Генетики вважають, що довгожителі мають рідкісні генетичні особливості у своїх геномах, які оберігають їх від серцево-судинних і ракових захворювань. Якщо ці генетичні структури вдасться виявити шляхом одночасної розшифровки сотні геномів і порівняння отриманих даних, це може відкрити шлях до пошуку нових методів лікування і навіть продовження життя.

Однак генетики також вважають, що для переконливого виявлення геномних відмінностей такої вибірки - 100 довгожителів - недостатньо для виявлення відхилень серед 3 млрд букв, що описують людський геном. Тим не менш, Джонатан Ротберг, генетик і підприємець, вважає, що аналіз геномів навіть сотні довгожителів стане корисним початком у пошуках "джерела життя".

Доктор Крейг Вентнер є засновником конкурсу, а також одним з ключових учасників проекту з розшифровки першого людського генома, що завершився в 2003 році. За його словами, він не міг уявити собі, що розшифровка генома буде вдосконалюватися такими швидкими темпами. "Вражає те, що зараз можна за 2:00 отримати повний геном людини за допомогою невеликої установки. Нам на це знадобилося 10 років", - говорить він.

Фонд X Prize пропонує премії за наукові і технічні досягнення в різних галузях, в тому числі в космічних дослідженнях і медицині. Отримані в результаті конкурсу дані є відкритими і будуть негайно опубліковані, що дозволить розширити дослідження генетичних механізмів старіння. 

 

БукІнфо (с)

Фото councilforresponsiblegenetics.org


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації