У Хотинській фортеці розкопали шматок бронзової гармати

ЗНАХІДКА / 


У Хотині на території фортеці вдруге за всю історію місцевих археологічних розкопок знайдено бронзовий шматок гармати. - Це гармата XVIII століття, - каже доктор історичних наук Сергій Пивоваров. - Саме ці гармати переправляли у Садигуру на монетарню і карбували з них монети. Це шматок бронзи, який не потрапив на карбування монет.

Розкопки відбуваються на території привратного двору Хотинської фортеці. Саме тут два роки тому розкопали залишки в’їзної вежі. Окрім шматка гармати, є традиційні знахідки: ядра камінні та чавунні, люльки козацькі та турецькі, кавові горнятка, багато кераміки, козацькі та турецькі свинцеві кулі, гудзики...

Також розкопали канал чи певний водовід XVIII-XIX століть. Сподіваємося вийти на оборонний рів, який був за межами вежі, – пояснює Сергій Володимирович. – У ровах найбільше цікавого матеріалу! Треба прокопати ще метрів два...

Паралельно розкопки відбуваються у підвалі палацу коменданта. За словами Сергія Володимировича, це дуже важливі розкопки. Археологи хочуть вийти на найдавніші культурні шари X-XII століть.
 

- Ми в очікуванні цікавих знахідок. У 1960-х роках археолог Борис Тимощук знайшов такі найдавніші шари біля північної вежі фортеці, зробивши розкопки на глибину 14 метрів, - пояснює Сергій Пивоваров. 

 

БукІнфо (с)

Фото з архіву сайту


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації