Поруч із Землею пролетить астероїд: гравітація планети може змінити орбіту

БУДЬМО УВАЖНІ! /

У понеділок, 27 червня, поруч із Землею пролетить астероїд 2011 MD, розмір якого становить від 8 до 18 метрів, повідомляє сайт NASA. Як зазначають фахівці агентства, астероїд пролетить 27 червня, о 13.26 за Гринвічем (16.26 за Києвом) на відстані 0,00012 астрономічної одиниці від Землі - близько 18 тисяч кілометрів, що вдвічі менше, ніж висота орбіти геостаціонарних супутників (близько 36 тисяч кілометрів).

Траєкторія астероїда в момент максимального зближення із Землею пролягатиме над південною Атлантикою і берегами Антарктиди, передає РИА "Новости".

Науковці заявляють, що зіткнення астероїда з Землею виключено, проте є ненульова ймовірність ДТП за участю супутників або космічного сміття. Крім того, гравітація Землі може сильно змінити орбіту 2011 MD.

На початку травня дослідницький зонд американського космічного агентства NASA Dawn сфотографував астероїд "Веста" другий за величиною в Сонячній системі. "Ми часто сприймаємо Весту, як невелику планету. У неї є низка властивих планетам властивостей, якими володіють Меркурій, Венера, Марс і Земля. Але через свій розмір Весті не вистачає тяжіння, щоб утримати атмосферу", - пояснив Крістофер Рассел.

А перед тим ще один астероїд знайшли на земній орбіті. Завдяки новітнім методам учені з Ірландії змогли визначити, що на відстані 19 млн кілометрів від Землі по її орбіті летить великий небесний об'єкт.

Крім того, нещодавно астрономи виявили у Всесвіті 18 потенційно небезпечних для Сонячної системи зірок. Науковці дійшли висновку, що для 18 з вивчених зірок шанси пройти поблизу Сонячної системи досить високі. Жодна з них не має зіткнутися безпосередньо із Сонцем - найімовірніше, світила можуть дестабілізувати хмару Оорта, яка є джерелом комет.

Раніше повідомлялося, що співробітники Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики за допомогою телескопа Ps1, який стежить за навколоземним простором, виявили потенційно небезпечний об'єкт - астероїд 2010 St3.

Зазначимо, в червні 2010 року найбільша планета Сонячної системи - Юпітер - зіткнулася з астероїдом, який, за попередніми даними, розмірами лише трохи менший за Землю, але більший за Місяця. Землі тоді пощастило: якби астероїд потрапив у нашу планету, трагедія була б планетарних масштабів, рахунок людських жертв пішов би на багато сотень мільйонів.

 

БукІнфо (с)

Джерело: NEWSru.ua


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації