Науковці застерігають, що Землі загрожує шосте масове вимирання

  • Наука
  • 5411
  • 0

SOS / Стрімке зникнення багатьох видів ссавців може бути ознакою шостого масового вимирання в історії Землі, яке насувається невпинними темпами і може настати через 3-22 століття, повідомляє ТСН. Втім, ситуацію ще не пізно "розвернути", зазначають науковці. Група дослідників з університету штату Каліфорнія в Берклі зіставила дані про п'ять вимирань з оцінками поточної ситуації. Фахівці вважають, що різке скорочення популяцій багатьох видів, що спостерігається в наші дні, може бути тривожним сигналом шостого масового вимирання, яке насувається.

Найперше з них - ордовиксько-силурійське - знищило 440 мільйонів років тому приблизно 86 відсотків видів.

А найбільш нищівним вважається "Велике" пермське вимирання: майже 251 мільйон років тому зникло більш ніж 95 відсотків усіх живих істот, які населяли планету. "Нещодавнє" вимирання, мел-палеогенове, приблизно 65,5 мільйона років тому призвело до загибелі динозаврів разом з шостою частиною всіх видів.

"Якщо ми візьмемо тільки ссавців в критичному стані, для яких ризик вимирання в наступних трьох поколіннях не нижче 50 відсотків, і припустимо, що всі вони зникнуть в найближчу тисячу років, це вже виводить ситуацію за межі норми і вказує на те, що ми рухаємося до масового вимирання", - наголосив дослідник Ентоні Барноскі.

На думку науковців, якщо види ссавців, яких сьогодні офіційно віднесено до трьох груп ризику за класифікацією Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) - "в критичній небезпеці", "в небезпеці" й "у вразливому стані" - вимруть, а швидкість вимирання залишиться колишньою, шосте масове вимирання настане вже через 3-22 століття.

При цьому автори дослідження відзначають, що наразі процес не пройшов "точку неповернення" і врятувати більшість таких видів все ще можна.

Раніше повідомлялося, що Земля нині вже переживає шосте в своїй історії масове вимирання, яке переважно викликане хворобами і людською діяльністю. Велика частина Південної півкулі зараз перебуває в особливо загрозливому стані; Австралія, Нова Зеландія і сусідні тихоокеанські острови можуть стати першими "вогнищами" вимирання.

Водночас біологи з університету Чикаго в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences повідомили, що масове зникнення риб, яке сталося 360 млн років тому, дало поштовх розвитку хребетних тварин і врешті-решт людини.

Нещодавно також зазначалося, що, як писав Альберт Ейнштейн, якщо вимруть бджоли, то через чотири роки після цього вимруть і люди. Крім того, зникнення бджіл на нашій планеті може посилити продовольчу кризу, що вже розпочалася. Так, вимирання бджіл посилилося в 2006 році. Щозими в США вимирає 30-35% бджолиних колоній, хоча зазвичай холодний сезон не може пережити лише 10%.

За даними Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), 48% всіх приматів, які живуть на Землі, перебувають під загрозою зникнення. Крім того, нещодавно ООН внесла ще 21 вид тварин у міжнародний список видів, які вважаються на межі зникнення. Зокрема, в "чорний" список потрапили гепард, іравадійский дельфін, африканський ламантин, сіро-блакитна акула, оселедцева акула, африканський гієновий собака, стерв'ятник звичайний.

Також видом, що зникає, було визнано білих ведмедів. На межі зникнення ці тварини опинилися через скорочення зони їхнього природного проживання. Крім того, через глобальне потепління вимирання загрожує тропічним комахам і жирафам.

 

БукІнфо (с)

Джерело: NEWSru.ua


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації