Чернівці колядували на наймасштабнішому фестивалі “Вертеп-фест 2020” (+ВІДЕО)

ВІД ІВАНА ДО ЙОРДАНА / 


Всеукраїнській фестиваль вертепів “Вертеп-фест 2020” відлунав у Харкові вже вчетверте. Серед 52 колективів, що з'їхалися з різних куточків України, в цьому році були й представники з Чернівців. А до традиційної вертепної ходи головною вулицею міста приєдналося понад 1 500 осіб. Міжнародну акцію одночасного співу "Нова радість стала» цього року підтримало 56 міст України, Нідерланди, Польща та Естонія.

 

Фінальний захід Фестивалю - фольклорна вечірка “Етновечорниці” - зібрав у ХНАТОБ/СхідOpera‌ велику кількість глядачів. До неї доєдналися колективи “Вертеп-фесту 2020” та представники восьми етнічних спільнот Харкова. Організатори наголошують, що IV Всеукраїнський фестиваль вертепів відрізняється від попередніх ше більшою зацікавленністю, як з боку учасників, такі з боку громадськості.


Цими вихідними милозвучні колядки і щедрівки, грайливі вертепні вистави лунали у різних районах Харкова. Колективи IV Всеукраїнського фестивалю вертепів виступали по всьому місту, показавши його мешканцям велике різноманіття вертепних жанрів: лялькові вистави, виступи кобзарів, тіньовий театр, живі костюмовані вертепи тощо. Святкову атмосферу створювали в ці два дні майже 900 учасників віком від 4 до 83 років. До Фестивалю в цьому році долучилися нові колективи з Харківської, Луганської, Донецької і Запорізької областей. Організатори “Вереп-феста” - ‌‌БО‌ ‌“Благодійний‌ ‌фонд‌ ‌"Харків‌ ‌з‌ ‌тобою"‌‌ - впевнені, що це свідчить про зростаючий інтерес до українських традицій на Сході країни.
 


За порівняно невеликий час свого існування Фестиваль вертепів вже встиг знайти багато шанувальників й серед харків'ян. Про це говорить привітний прийом від мешканців міста, що отримали вертепні гурти. “Четвертий “Вертеп-фест” вийшов надзвичайно теплим і щирим, - розповідає головна координаторка фестивалю, директорка БО “БФ “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова. - Цього разу ми дійсно відчули, що буквально вертепувало все місто. “Вереп-фест” ще не встиг закінчитися, а учасники вже планують виступи на майбутній рік, обіцяють привезти з собою нові гурти та нові ідеї для виступів і оформлення колони. Тобто, ми бачимо, що цей фестиваль живий і розвивається далі”.
 


Другий день “Вертеп-феста” почався з традиційної вертепної ходи. В одній колоні разом йшли колективи, що відновлюють традиції Слобожанщини, колективи з Луганської і Донецької областей, гурти з Західної і Центральної України. І хоча хода йшла цього разу дещо незвичним маршрутом - від майдану Свободи до парку ім. Горького - її вітала значна більша кількість глядачів, ніж у попередні роки.
 


Зануритися в новорічну атмосферу допомагав харків'янам і надзвичайний вертепний колектив з Чернівців. Він складався з енергійної молоді - представників місцевого осередку Української академії лідерства (УАЛ), постійного партнера “Вертеп-фесту”. “В перший день ми були на трьох локаціях, - ділиться враженнями керівник гурту Олег Чигиринець. - Ми вертепували в торгівельних центрах. Це було надзвичайно - коли ти кайфуєш від можливості дарувати святковий настрій випадковим перехожим. Люди зупинялися, фотографували, дякували. Вертеп-фест - це про емоції, про відчуття єдності, спільності. Тому що ми всі поділяємо одні традиції, розуміємо один одного - і це дуже відчувається”.

Крім того, в цей вечір зі своїми національними традиціями всіх присутніх знайомили не тільки учасники “Вертеп-феста”, а й представники восьми етнічних спільнот міста: азербайджанської, грецької, ромської, грузинської, німецької, вірменської, башкирської та казахстанської. Запальні танці, чаруючи співи, дотепні сценки, розповіді про зимові традиції, пригощання національними стравами так припали до душі гостям, що вони ще довго не хотіли розходитись.
 


“Мені здається, в нас цього року вийшло навіть краще, - ділиться враженнями керівниця “Етновечорниць” Ірина Маркевич. - До заходу доєдналося багато простиг глядів, їм це виявилося дуже цікавим. І ми неймовірно радіємо цьому факту. Для нас велике значення має те, що “Етновечорниці” цього року інклюзивні. Сьогодні склалася тепла, майже родинна атмосфера: люди спілкуються, знайомляться, заводять нових друзів. Саме це й було нашою метою”.
 


Тож коли ведучий заходу - фронтмен етно-рок гурту “Яри” Микола Пазич - наголосив: “Разом ми зможемо все!”, його дружно підхопили всі присутні. Саме ці слова можно взяти девізом IV Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест 2020”. Його організатори - БО “БФ”Харків з тобою”, щиро вдячні всім, хто підтримав цей важливий, об'єднуючий країну захід. Вони впевнені, що “всі разом ми і є те світло, що темряву долає”, - повідомили БукІнфо у прес-центрі фестивалю.

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації