Нове життя буковинської тайстри: на Косівщині пройшов перший етап культурно-освітнього проекту для молоді

НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ /


Завершився перший етап культурно-освітнього проекту для молоді Школа буковинської тайстри. Навчали майстри народного ткацтва Олена та Михайло Прокопюки на своєму обійсті в селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області.

 

Восьмеро учениць пройшли попередній конкурсний відбір. А це Наталія Боднар, Марія Ващук, Леся Кольберт, Ольга Савіцька , Юлія Спіцина, Любов Шилюк, Тетяна Шилюк, Олена Ясінська. Впродовж тижня від А до Я вони вивчали процес виготовлення натуральної нитки з природної сировини – вовни карпатської вівці.

 

 

Ознайомилися з процесом стриження вовни, навчилися сортувати, відпарювати і мити вовну, вичісувати її і фарбувати, пряли вовняні нитки, навчилися снувати основу для ткання полотна тайстри та пояса (крайки або боярка).

 

Ознайомлення з ткацьким верстатом - головним інструментом для виготовлення буковинської тайстри набуло по-справжньому творчих масштабів. Учениці ШБТ виткали спільний мистецький твір – «Вовняний етюд». Він став справжньою родзинкою свята «Успішної ткалі», яким завершився перший етап проекту.
 
Свято відвідали заслужений діяч мистецтв України, директор УМЦ культури Буковини Микола Шкрібляк, сільський голова Яворова, секретар Косівської міської ради, родини знатних ткаль району. А з яким завзяттям учениці представляли результати творчого марафону, який тривав впродовж першого етапу ШБТ, - вироби ручної роботи з вовни, бісеру, ґудзиків, пісенну композицію про свої враження від навчання! Про це згодом у наших детальних фотозвітах. А на цьому фото ми, учасники ШБТ, в етнографічному музеї родини музеї Шкрібляків-Прокоп’юків, багатому на рідкісні експонати – чудові зразки різьби і ткацтва. Адже всі навчальні дні в школі доповнювалися краєзнавчими експедиціями, переглядами тематичних фільмів, інтерактивним спілкуванням.

Наступний етап ШБТ відбуватиметься в Чернівцях. Кожна з учениць витче по чотири тайстри. Дві – за старовинними зразками і дві сучасні, з власної сировини.

Культурно-мистецький проект Школа буковинської тайстри має за мету відродження та популяризацію основних видів ткацтва, які застосовувалися у виготовленні стародавніх буковинських тайстр ( невеликих вовняних торбин), для яких характерне використання традиційних народних орнаментів.

Навчання і виготовлення тканої тайстри в Школі буковинської тайстри є важливим імпульсом для відродження й розвитку народного ткацтва на Буковині.

Проект «Школа буковинської тайстри» реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного Фонду. Партнер проекту - Учбово-методичний центр культури Буковини.

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена 2017 року, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвиткові національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.
 
Діяльність фонду згідно з чиним законодавством спрямовує та координує Міністерство культури України. Підтримку проектів Український культурний фонд здійснює на конкурсних засадах, - інформує БукІнфо Олена Чайка. 

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації