У художньому музеї Чернівців експонується виставка майстрів художньої фотографії Румунії

МИСТЕЦТВО / Якщо взагалі згадувати 2010 рік, то він може увійти в історію Чернівецького художнього музею як рік художньої фотографії, адже протягом року відбулася досить велика кількість виставок фотохудожників як буковинських, так і закордонних, а у вересні виставкові зали цього закладу вперше приймали «Осінній фотовернісаж», який складався з чотирьох різнопланових та різножанрових експозицій. Також слід відмітити тісну та плідну співпрацю музею із чернівецьким народним фотоклубом «Позитив» та Чернівецьким обласним осередком НСФХУ, завдяки якій чернівчани могли побачити персональні виставки багатьох визнаних майстрів фотомистецтва .

Ось і в 2011 році виставкова діяльність художнього музею розпочалася з надзвичайно цікавої експозиції майстрів художньої фотографії Румунії. І цього разу не обійшлося без фотоклубу «Позитив», який вже протягом кількох років є партнером Асоціації фотохудожників Румунії і завдяки цій співпраці між українською та румунською організаціями постійно відбувається обмін виставками, а шанувальники сучасного фотомистецтва мають можливість знайомитися із творчістю фотомитців сусідньої країни.

Під час зимових свят у виставковій залі музею відбулося урочисте відкриття виставки, яка носить назву «Сеньори» і презентує творчість старшого покоління румунських майстрів художньої фотографії. Особливість даної експозиції - це те, що вона є частиною Національного місячного фестивалю художнього фото в Румунії, який традиційно проходить у всіх великих румунських містах з 11 січня по 10 лютого. Участь у цьому святі беруть як власне румунські фотомитці, так і представники інших країн, і тому учасники фестивалю мають змогу не тільки експонувати власні твори, а й обмінятися досвідом.

Слід зауважити, що вперше рамки фестивалю вийшли за територію Румунії і прийняли у родину румунської художньої фотографії два європейських міста. І дуже приємно, що в цьому відношенні разом із величною столицею Угорщини Будапештом опинилися саме Чернівці!

На відкриття виставки завітав президент Асоціації фотохудожників Румунії пан Іштван Тот. Він зазначив, що чернівецький фотоклуб «Позитив» є одним з найнадійніших партнерів асоціації (а всього їх більше 40-а), і багаторічна співпраця із буковинськими фотомитцями сприяє розвитку культурних зв’язків двох сусідніх країн. Не оминули своєю увагою презентацію експозиції й представники Національної Спілки Фото Художників України, які вручили пану Іштвану посвідчення почесного члена НСФХУ, а сам президент АФР нагородив своїх українських (і особливо чернівецьких!) колег подяками від імені румунської асоціації.
Виставка майстрів художньої фотографії Румунії експонуватиметься в художньому музеї до 8 лютого


Альберт КОМАРІ,
старший науковий співробітник
Чернівецького художнього музею

Для БукІнфо (с)

Учасники виставки:


Штефан Андронаке (Текуче)
Вірджил Апостол (Бухарест)
Арманд Берару (Хайфа, Ізраїль)
Пауль Бок (Бостон, США)
Лівіу Бутнару (Брашов)
Іоан Келару (Кемпіна)
Мірча Ангел, Віктор Болдир, Владімір Економу (Крайова)
Петру Геменару (Ясси)
Іосіф Ессіг, Ніколає Хорват, Томаш Сабо (Клуж-Напока)
Константін Данкоглу, Франциск Келен (Орадя)
Золтан Хорогош, Жигмонт Балінт, Іштван Інце, Петер-Пал Керекеш, Золтан Молнар, Константін Міху, Ференц Палоші, Гаспар Торок (Тиргу-Муреш)
Іон Меркулеску (Тирговіште)
Золтан Нодь (Меркуря-Чук)
Ондраш Орбан (Одорею-Секуєск)
Іон Тебекару (Бузеу)
Трестіан Гевенеску (Ремніку-Вилче)
Васіле Веніг (Карей)


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації