В аеропорту Гельсінкі собаки почали винюхувати хворих на коронавірус: достовірністль майже 100%

НАШІ ВІРНІ ПОМІЧНИКИ /

В аеропорту Гельсінкі почали експеримент з використанням тренованих собак для виявлення хворих на коронавірус - як додатковий захід до традиційного тестування.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters та News Now Finland.

Пілотний проєкт проходить у столичному аеропорту Вантаа. У навчальному експерименті бере участь команда із 15 собак та 10 інструкторів - волонтерів, яких спонсорує приватна ветеринарна клініка.

"Наші попередні дослідження вже показали, що собаки починають відчувати, що людина хвора, за 5 днів до того, як у неї з’являться симптоми. Їм вдається це дуже добре, ми вже наблизилися до 100% ефективності", - каже Анна Хільмі-Бйоркман з Університету Гельсінкі.

Підготовка до експерименту почалася ще у травні. Як розповів Helsingin Sanomat один з інструкторів, серед обраних для навчання собак - німецькі вівчарки, лабрадори, бордер-коллі, спанієлі та безпородні.

Для "тестування" із залученням собаки пасажира запрошують протерти шкіру шиї марлею, яку потім поміщають у банку та переносять до іншої кімнати, де дають його понюхати натренованій собаці.

Інструктори сподіваються, що надалі собаки отримають офіційний статус службових.

Нагадаємо, Фінляндія у вересні цього року запустила пілотний проєкт в аеропорту Гельсінкі за участі спеціально натренованих службових собак, які здатні виявляти коронавірус.

Песики-нюхачі продемонстрували добрі результати роботи: вони точно виявляють пасажирів, які є носіями активної коронавірусної інфекції COVID-19, зазначили у місії.

Credit: Finavia

Службові собаки, які наразі працюють в аеропорту Гельсінкі, навчені виявляти коронавірус у зразках поту, зібраних на серветку в пасажирів, що в'їжджають у країну. Собаці потрібно лише 10 секунд, щоб виявити інфікованого COVID-19. Після цього пасажира запрошують пройти безкоштовний ПЛР-тест у медичному центрі на території аеропорту.

Такий підхід має потенціал стати дешевим та високоефективним способом боротьби з пандемією. За словами дослідників, він не становить ризиків для собак, також науковцям не відомо про випадки інфікування COVID-19 фахівців, що працюють із цими собаками.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації