"Тисніть на диктатора! Лукашенко не має ніяких законних підстав залишатися президентом Білорусі і представляти нашу країну", - опозиціонерка Світлана Тихановська виступила в ПАРЄ

ЖЫВЕ БЕЛАРУСЬ! /

Опозиційний лідер Білорусі Світлана Тіхановська виступила на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи. Засідання пройшло в режимі відеоконференції.

У своєму мовленні Тіхановська підкреслила, що у Олександра Лукашенка немає ніяких законних підстав залишатися президентом Білорусі.

"Жодна міжнародна організація не визнала результати виборів в Білорусі. Громадяни Білорусі також відмовилися визнавати ці фальсифіковані вибори. Це означає, що Лукашенко не має ніяких законних підстав залишатися президентом нашої країни. Він більше не представляє Білорусь", - зазначила вона.

Тіхановська закликала продовжувати надавати міжнародний тиск на диктатора.

«Ми потребуємо міжнародного тиску на людину, яка відчайдушно чіпляється за владу, підтримує режим і порушує права людини», - додала лідер опозиції.

Вона також закликала світову спільноту не мати ніяких домовленостей з режимом Лукашенка.

«Країни, які укладають угоди з Лукашенком, роблять це на свій страх і ризик і не повинні чекати, що громадяни Білорусі та їх чесно обрані представники будуть далі підтримувати домовленості, досягнуті з незаконним режимом. Зобов'язання білоруської влади можуть бути дійсними тільки в тому випадку, якщо вони спрямовані на благо громадян, а не на обмеження їхніх прав», - підкреслила Тіхановська.

Опозиційний лідер також висловила надію, що нова Білорусь зможе зайняти своє місце в ряді європейських країн.

«Я дуже сподіваюся, що нова Білорусь дуже скоро зможе зайняти своє законне місце в сонмі країн, які захищають права людини та гідності», - резюмувала вона.

У своїй промові Тіхановська засудила затримання своєї соратниці Марії Колеснікової.

Після виборів президента, які пройшли в Білорусі 9 серпня, ЦВК країни заявив, що Олександр Лукашенко нібито набрав 80,08% голосів, тоді як його головний конкурент Світлана Тіхановська всього 10,09%.

Більшість населення вважало такі результати сфальсифікованими, в зв'язку з чим по всій країні почалися масові акції протесту, що супроводжуються зіткненнями з силовиками.

Проти активістів застосовувалися водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а пізніше і вогнепальну зброю, в результаті чого загинули кілька людей.

В ОБСЄ звинуватили владу Білорусі в порушенні прав людини, а глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен виступила за введення санкцій проти режиму Лукашенка.

Крім того, держави ЄС закликали провести в країні нові вибори.

У відповідь на це режим Лукашенка порушив кримінальну справу про «захоплення влади» проти Координаційної ради білоруської опозиції.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації