Протести в Мінську: в МВС РБ визнали використання світлошумових гранат і водометів, ЗМІ повідомляють про загиблого. Зеленський виступив із заявою по ситуації в Білорусі (ФОТО+ВІДЕО)

ЖЫВЕ, БЕЛАРУСЬ! /

Силові структури Білорусі оголосили про скликання екстреного засідання через протести. Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Факты.

Офіційні сайти білоруських відомств поки не працюють, у країні взагалі почалися проблеми з інтернетом і зв'язком.

Водночас у МВС заявляють, що поширювана в соцмережах інформація є неправдивою.

"Багато що з того, що пишеться в інтернеті, не відповідає дійсності", - заявила речниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова.

У міліції є інформація про одного міліціонера, який зазнав поранення на вулиці Машерова в Мінську, але немає відомостей про постраждалих протестувальників

Пізніше в ТАСС оприлюднили заяву Чемоданової, що силовики "були змушені" застосувати спецтехніку і шумові гранати в Мінську.

Водночас в інтернеті дуже багато відео і свідчень очевидців про використання таких засобів.

Відомо, що внаслідок застосування світло-шумових гранат і сльозогінного газу в столиці Білорусі є важко поранені, пише Подъем.

Як пише Nexta, є щонайменше один загиблий.

Головний опонент Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі Світлана Тіхановська та її соратники готові до діалогу з чинною владою щодо масових протестів у країні.

Як повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на "Громадське", про це повідомила координаторка штабу Тіхановської Марія Колеснікова

"Ми готові цьому сприяти. Якщо буде можливість діалогу, ми готові вступити в діалог і намагатися запобігти насильству", - сказала Колеснікова.

Нагадаємо, в неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися президентські вибори. Після закриття дільниць оприлюднили дані офіційного екзит-полу. Згідно з ними, Олександр Лукашенко набирає 79,7%. За даними незалежного опитування, Тіхановська набирає 72,1%, Лукашенко - 13,7%. У різних містах Білорусі відбуваються протести.

Акція підтримки білоруської опозиції також відбулася у Києві на Майдані Незалежності

Зеленський про протести в Білорусі: "Закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості і відмови від вуличного насильства"

Зеленський про протести в Білорусі: "Закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості і відмови від вуличного насильства"Президент України Володимир Зеленський прокоментував протести в Білорусі після проведення президентських виборів.

Про це він повідомив на сторінці в мережі Facebook, передає Цензор.НЕТ.

"Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри. Виключно з довіри. Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, що наростає. Що ми зараз, на превеликий жаль, і спостерігаємо", - зазначив Зеленський.

Президент України закликав Білорусь до максимальної толерантності, терпимості і відмови від вуличного насильства.

"Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками", - підкреслив Зеленський.

За словами глави держави, зараз в такому діалозі повинні бути зацікавлені обидві сторони - і уряд, і громадськість, яка протестує.

"Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. І постаратися забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі. Тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи. Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь – наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі", - підсумував Зеленський.

ЦВК Білорусі оприлюднила попередні підсумки виборів.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це пише NEXTA Live у Telegram.

Так, згідно з даними ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко набрав 80,23% голосів, Світлана Тіхановська - 9,9%

Анна Канопацька - 1,68%, Андрій Дмитрієв - 1,04%, Сергій Черечень - 1,13%, проти всіх - 6,02%.

"Нахабству фальсифікацій немає меж", - йдеться в повідомленні.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації