Неймовірний вибух у Бейруті: головне (ВІДЕО)

ЖАХЛИВА ТРАГЕДІЯ /

Причиною потужного вибуху в порту ліванської столиці стали 2 750 тонн аміачної селітри, котра зберігалася на складі порту - в 2014 році її конфіскували з судна Rhosus, котре плавало під прапором Молдови і належало російському бізнесменові Ігорю Гречушкіну. Селітру мали відправити в Мозамбік на завод промислової вибухівки, однак Rhosus разом з частиною екіпажу затримали в Бейруті за несплату портових зборів.

За останніми даними, в результаті вибуху загинули щонайменше 135 осіб, постраждали близько п'яти тисяч, руйнування торкнулися приблизно половини будівель в Бейруті; без житла залишилися близько 300 тисяч чоловік.

Збиток від вибуху влади Лівану оцінюють в $ 3-5 млрд, це приблизно 10% ВВП країни. Все керівництво порту відправлено під домашній арешт. Гуманітарну допомогу Лівану направляють багато країн світу.

*****

Потужний вибух струсонув Бейрут близько шостої вечора за місцевим часом (у світових ЗМІ пишуть, що йому передував один або кілька дрібніших). На численних відео видно гігантську кулю диму та полум’я, а також момент удару руйнівної вибухової хвилі, яка накрила місто й акваторію місцевого порту.

Вибух прогримів у районі морської гавані Бейрута — столиця Лівану, де проживає від 1 до 2 млн осіб (у місті давно не проводили перепис), є великим регіональним портом.

Як пояснив пізніше прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб, на складах у порту понад шість років зберігали 2750 тонн нітрату амонію — саме цей «вантаж» і став причиною вибуху, за попередньою версією влади. Нітрат амонію застосовується у виробництві добрив, але також є ключовим компонентом для виготовлення вибухівки. Влада Лівану пізніше уточнила, що в порту було зосереджено вилучені й конфісковані вибухові речовини.

«Це національна катастрофа». Губернатор Бейрута порівняв вибух у столиці Лівану з бомбардуванням Хіросіми і Нагасакі

5 серпня ліванський телеканал LBCI повідомив, що Вища рада оборони Лівану вважає, що вибух стався через вантаж аміачної селітри (нітрату амонію), конфіскованого у 2014 році з судна Росус. Раніше ним володів російський підприємець Ігор Гречушкін з Хабаровська, говорили моряки, які працювали на судні, та писала Нова газета у липні 2014 року, нагадує Медуза.

Що саме спровокувало вибух небезпечних складів, поки точно невідомо. Влада озвучила попередню версію про вибух під час зварювальних робіт.

Хімік Габріель да Сілва з Мельбурнського університету в коментарі The Guardian висловив припущення, що нітрат амонію був забруднений — наприклад, нафтою — що зробило його в рази більш вибухонебезпечним. «Думаю, саме це й сталося у цьому випадку», — зазначає він.

Президент США Дональд Трамп назвав події в Лівані "жахливою атакою" та засумнівався в техногенній природі цієї катастрофи, не виключивши версію про «напад» і «бомбу». Однак станом на 5 серпня його слова не отримали підтвердження — більш того, їх спростували в Пентагоні. Три високопоставлені джерела CNN у Міноборони США заявили, що жодних даних про обстріл чи атаку Бейрута в них немає.

Водночас колишній співробітник ЦРУ, який раніше працював у Лівані і на Близькому Сході, припустив, що здетонували не лише "запаси" нітрату амонію, а й боєприпаси, які могли незаконно зберігатися в порту. Трагедію він описав як «нещасний випадок», причиною якого стали некомпетентність і корупція. «Але питання в тому, чи була це військова вибухівка, кому вона призначалася і чому вона там зберігалася?» — зазначив колишній співробітник ЦРУ, якого цитує CNN. Він також висловив сумнів, що правда будь-коли стане відомою.

За матеріалами НВ і "Настоящего времени"


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації