Євробачення 2023 у Ліверпулі виграла співачка Loreen зі Швеції. Українці Tvorchi - шості

В ніч з 13 на 14 травня у Ліверпулі (Велика Британія) відбувся гранд-фінал 67-го Міжнародного пісенного конкурсу Євробачення, на якому визначився переможець 2023 року і країна-господарка Євробачення 2024. Конкурс проходив від імені України.

У гранд-фіналі глядачі побачили виступи 26 країн-учасниць — 10 переможців першого півфіналу, 10 переможців другого півфіналу, п’ять представників країн-засновниць конкурсу Велика Британії, Німеччини, Італії, Іспанії і Франції, і представники країни-переможниці попереднього конкурсу — України, пише NV.

Переможець Євробачення — Швеція — Loreen

Після підрахунку голосів національних журі та глядацького голосування переможцем Євробачення 2023 стала представниця Швеції співачка Loreen з піснею Tatoo.

Вперше Loreen стала переможницею Євробачення у 2012 році із піснею Eurphoria.

Це шоста перемога Швеції за історію виступів країни у Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення. Першими переможцями від Швеції був гурт ABBA, який переміг у Євробаченні 1974.

67-й Міжнародний пісенний конкурс Євробачення приймає Велика Британія від імені України завдяки перемозі у Євробаченні 2022 українського гурту Kalush Orchestra. Проте через війну Росії проти України проведення конкурсу в Україні неможливе через загрозу безпеці. Велика Британія як володар почесного другого місця завдяки виступу співака Сема Райдера отримала право на проведення конкурсу. Загалом Велика Британія приймає конкурс вп’яте, але вперше за останні 25 років.


Топ-6 переможців Євробачення 2023:

1 місце: Швеція, Loreen - Tattoo.
2 місце: Фінляндія, Käärijä - Cha Cha Cha
3 місце: Ізраїль, Noa Kirel - Unicorn
4 місце: Італія, Marco Mengoni - Due vite
5 місце: Норвегія, Alessandra - Queen Of Kings
6 місце: Україна, Tvorchi - Heart of steel


На пісенному конкурсі Євробачення перемогла Швеція. Співачка Лорін, яка виконала пісню Tattoo, принесла своїй країні перемогу вже вдруге.

Український гурт Tvorchi посів шосте місце. Серед національних журі найвищі 12 балів Україні дала лише Чехія, решта країн підтримали словами, але не балами.

Проте під час голосування глядачів Україна отримала 189 балів, піднявшись у першу десятку, пише BBC News Україна.

Попри перемогу минулого року, Україна не змогла приймати Євробачення через війну. Конкурс від імені України проводила Велика Британія у місті Ліверпуль, чия історія символічно повʼязана з музикою.

Організоване британцями спільно з українцями шоу мало відобразити культуру обох країн. Хоча Євробачення позиціює себе поза політикою, тема війни в Україні лунала на багатьох заходах фестивалю.

Коли у Ліверпулі почалося одне з найбільших музичних свят Європи, у багатьох областях України знову пролунала повітряна тривога.

Коли на сцену вийшов тернопільський гурт TVORCHI, росіяни ракетами обстрілювали їхнє рідне місто. Музиканти відреагували на атаку, вони показали у прямому ефірі табличку з написом Ternopil.

Пісенний конкурс відкрили переможці минулого року Kalush Orchestra
Фото: Getty Images

Пісенний конкурс відкрили переможці минулого року Kalush Orchestra

Українська частина фіналу була гучна, як і українські перфоманси під час півфіналів. Велика делегація українських зірок Євробачення представила різні жанри музики.

Відкрили шоу минулорічні переможці Kalush Orchestra зі "Стефанією", яку гучно співали у фанзоні. Акомпанувала їм на фортепіано у відео принцеса Уельська. Джамала виконала драматичну баладу "1944", Вєрка Сердючка запалила своєю піснею Lasha tumbai так, що туфелька полетіла у зал.

Електрофолк від Go-A знову примусив всіх танцювати. Тіна Кароль вся у червоному і прозорому заспівала "Show Me Your Love". "Зрештою це шоу поп-дів, а Тіна - поп-діва", - каже Герман Нєнов, креативний директор Євробачення від України.

Велику Британію на конкурсі представляла співачка Мей Мюллер, чий твір I Wrote A Song "Я написала пісню" прозвучав останнім перед відкриттям голосування аудиторії.

Разом із британськими артистами шоу вела українська співачка, вокалістка гурту Hardkiss, Юлія Саніна.

Що відомо про переможницю?

Швеція останньою визначилася з представницею, але вона одразу ж стала фавориткою у прогнозах букмекерів.

Лорін виступає на Євробаченні вдруге, вона перемогла на конкурсі у 2012 році. Її цьогорічна пісня Tattoo, яку вона виконала під приголомшливе сценічне шоу, одразу стала хітом.

У пісні йдеться про любов, таку сильну, наче вона закарбована на серці як тату.

Фото: Getty Images

Під час Євробачення Лорін звернулась до українських фанів.

"Я скучаю за вами. У мене було чудове шоу в Україні. У вас чудові люди. Я вдячна вам за всю підтримку, за всі ваші коментарі, які я отримую з України. Я ціную це дуже. Тримайтеся. Кращі часи обов'язково прийдуть. Я посилаю вам свою любов", - сказала співачка.

Утім, Лорін також запідозрили у плагіаті. Зокрема у тому, що її пісня нагадує композицію української співачки Мікі Нютон 2005 року. ВВС звернулася до Лорін за коментарем.

Швеція одна з найуспішніших учасниць конкурсу, вона вигравала його шість разів, а одним з найвідоміших її переможців був гурт ABBA.



 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації