На території Чернівецької області у минулому році ліквідовано 12 організованих злочинних груп

ПОЛІЦІЯ ЗВІТУЄ /

У минулому 2020 році ліквідовано 12 організованих злочинних груп, які діяли на території Чернівецької області. Поліцейські задокументували їхню протиправну діяльність, провели досудові розслідування та скерували до суду кримінальні провадження відносно 39 членів цих злочинних угруповань. Правоохоронці довели причетність зловмисників до 138 злочинів, 120 з яких – тяжкі та особливо тяжкі.

Про це БукІнфо повідомили у відділі комунікації ГУНП в Чернівецькій області.

Одним із найбільш резонансних злочинів стало умисне вбивство 33-річного чернівчанина в квітні минулого року. Оперативники та слідчі поліції Чернівецької області провели масштабну роботу для з’ясування обставин події і встановлення осіб, причетних до цього кримінального правопорушення. Вже невдовзі поліцейські затримали двох чоловіків, які брали безпосередню участь у вбивстві. Організатор злочину наразі перебуває в міжнародному розшуку. Всім трьом зловмисникам правоохоронці інкримінують скоєння умисного вбивства організованою злочинною групою, бандитизм і незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами.

Масштабну роботу поліцейські провели також для припинення діяльності організованої злочинної групи фальшивомонетників. Під час досудового розслідування співробітники поліції з’ясували, що восьмеро чоловіків займалися придбанням, зберіганням і збутом підробленої іноземної валюти. Також порушники використовували фальшиві гроші для купівлі автомобілів і цифрової техніки. Правоохоронці встановили та довели причетність зловмисників до понад 60 фактів незаконного використання підробленої валюти на території 6 областей України. Таким чином вони здійснили «оборудок» на понад 1,5 мільйона гривень. Їхні протиправні дії кваліфікуються за ознаками 5 статей Кримінального кодексу України.

Наразі слідчі обласного управління Нацполіції продовжують досудове розслідування діяльності організованої злочинної групи, яка діяла на території виправної колонії. Нагадаємо, наприкінці вересня минулого року поліцейські викрили групу засуджених, які налагодили постачання наркотичних засобів до установи виконання покарань. Під час досудового розслідування слідчі поліції встановили додаткові обставини й довели причетність організатора наркоканалу і його довірених осіб також до встановлення та поширення злочинного впливу у виправній колонії, - зазначають у відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області.

Окрім цього, завдяки успішній спецоперації буковинські поліцейські в грудні завадили викраденню декількох жителів Вінницької та Хмельницької областей. Отримавши інформацію про намір позбавити волі людей з метою вимагання грошей, правоохоронці встановили зловмисника та його потенційних жертв. Щоб врятувати громадян від протиправних посягань, співробітники поліції інсценували викрадення одного з потерпілих і затримали організатора злочину.

Також у 2020 році поліцейські Чернівецької області припинили масштабне виробництво та реалізацію фальсифікованих алкогольних виробів. В орендованих на території Чернівців гаражах 47-річний підприємець облаштував підпільний цех для масового виробництва підакцизних товарів непромисловим способом. Під час санкціонованих обшуків співробітники поліції вилучили у порушника більше 1000 літрів сировини, 200 ящиків контрафактного алкоголю, пакувальні матеріали, спеціальне обладнання, а також цигарки різних марок невідомого походження. Вартість вилученого склала приблизно пів мільйона гривень. За результатами досудового розслідування співробітники підрозділу детективів Слідчого управління ГУНП скерували обвинувальний акт до суду для розгляду.

Протидіючи майновим злочинам, поліцейські покращили рівень їх розкриття. До прикладу, рівень розкриття крадіжок в середньому по області наразі складає майже 47% і є вищим, ніж загалом по Україні. При цьому кількість кваліфікованих крадіжок приватного майна на території Буковини зменшилася приблизно на 30%.

Минулого року співробітники поліції припинили діяльність низки злочинних груп «гастролерів», які займалися квартирними крадіжками. Так, наприкінці лютого минулого року оперативники Управління карного розшуку ГУНП в Чернівецькій області та Шевченківського відділення поліції затримали двох іноземців, причетних до незаконного заволодіння майном чернівчан. У затриманих поліцейські вилучили викрадені речі, зброю та знаряддя скоєння злочину.

Ще двох іноземців-крадіїв співробітники поліції затримали в травні 2020 року. Зловмисники раніше вже притягувалися до відповідальності за вчинення майнових злочинів, однак і далі продовжували викрадати майно громадян на території Буковини та інших регіонів України.

Загалом минулого року завдяки проведеній роботі правоохоронці притягнули до кримінальної відповідальності майже 600 крадіїв, 57 шахраїв, 37 грабіжників, 27 викрадачів транспортних засобів і 10 розбійників.

Загалом, у 2020 році поліцейські Чернівецької області припинили функціонування 9 наркопритонів, 3 нарколабораторій і перекрили 1 канал постачання наркотиків. У правопорушників співробітники поліції вилучили майже 100 кілограмів канабісу та 9 кілограмів амфетаміну.

Також правоохоронці задокументували 118 фактів незаконного обігу зброї та боєприпасів. У громадян вилучили 38 одиниць вогнепальної зброї, кілограм вибухівки і понад 4 тисячі боєприпасів.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації