У Чернівецькому муздрамтеатрі ім. Ольги Кобилянської ложу, яку зводили для цісарської родини, перетворять на «Ветеранський театральний хаб»

У Чернівецькому обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської ложу, яку зводили для осіб цісарської крові, перетворять на «Ветеранський театральний хаб» – місце комунікації ветеранів і театру.

Як повідомляє Чернівецька обласна рада, локація має окремі під’їзд і вхід, тут можна проводити психологічні тренінги-зустрічі, читати поезію та п’єси. Ідея створення хабу для ветеранів належить актору, учаснику російсько-української війни Олексієві Надкерничному та директору театру Іванові Бутняку.

«Олексій – ветеран із бойовим досвідом, і зараз повертається до роботи у театрі. Нині він працює помічником директора, але поступово планує знову вийти на професійну сцену. Адже акторство – це психологічно непросто, і воїнові потрібно більше часу для адаптації. Тож Олексій Надкерничний та Іван Бутняк вирішили допомогти й іншим ветеранам», – зазначив голова обласної ради Олексій Бойко.

Серед побратимів Олексія Надкерничного є воїни, які люблять театр, але почуваються некомфортно у багатолюдних місцях. Та якщо там буде простір, де ветеранів завжди чекатимуть, вони зможуть відвідувати репетиції, прем’єри, зустрічатися з акторами й іншими митцями.

«Ветеранський театральний хаб буде доступним. Для людей, котрі користуються візками колісними, ми плануємо облаштувати ложу-літер бенуара, що в тому ж просторі на першому поверсі. Крім того, у театрі будуть куратори, які завжди зможуть приділити ветеранам увагу та допомогти при потребі, – пояснює директор Чернівецького облмуздрамтеатру ім. О. Кобилянської Іван Бутняк. – Ми також хочемо облаштувати простір для ветеранів на вулиці, поставити там столики і проводити івенти просто неба. У планах також створення вистав за участі акторів, які не мають бойового досвіду, та ветеранів, які ніколи не були акторами».

Творчий майданчик просто неба планують встановити і на вулиці Лесі Українки, 9, де розташована сцена-майстерня театру.

«Терапія мистецтвом сприяє психологічному відновленню військовослужбовців, тож щиро бажаю успіху цьому проєкту і всіляко його підтримую. Важливо, що Ветеранський театральний хаб створюють не для того, щоб відгородити ветеранів від іншої публіки, а щоб дати їм можливість адаптуватися і йти далі. Вдячний усій команді театру за небайдужість і творчі експерименти, покликані єднати й підтримувати», – додав Бойко.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації