Збитки аграрного сектора України через війну сягають $4-6 млрд - Forbes

Сільськогосподарський сектор України внаслідок війни зазнав збитків на $4-6 млрд. Про це повідомила представниця Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Вікторія Михальчук, пише Forbes з посиланням на агенцію Інтерфакс-Україна.

Йдеться про інфраструктуру, іригаційне обладнання, сховища, інфраструктуру судноплавства та переробки, теплиці, польові культури, сільськогосподарські тварини.

«Зважаючи на райони, які безпосередньо постраждали від війни, лише 61 млн тонн із загальної кількості 75 млн сховищ є фізично доступними. 14% пошкоджено або зруйновано, 10% розміщено на окупованій Росією території», – розповіла Михальчук.

З доступних сховищ 35% залишаються наповненими 22 млн тонн зернових та олійних культур, які очікують експорту. «Тобто доступними є лише 65% доступних сховищ», – пояснила представниця FAO.

Цього року, за оцінками FAO, Україна очікує зібрати до 51 млн тонн зернових.

За прогнозами Нацбанку, сільське господарство матиме додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП у 2022 році. Попри порівняно вдалу весняну посівну та гарний стан озимих зібраний врожай буде суттєво меншим, ніж торік.

Близько 30% озимих посівів опинилася на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, у тому числі через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначають в Нацбанку.

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації