Зарплата інспектора митниці складе $1−1,5 тисячі - голова Держмитслужби Рябікін

До кінця 2021 року Держмитна служба планує завершити реорганізацію та кадрову реформу, в результаті відбудеться відсів частини службовців і підвищення зарплат.

Про це глава Держмитниці Павло Рябікін заявив в інтерв'ю Радіо НВ у програмі Запитання тут ставимо ми.

Говорячи про кадрову реформу на митниці, Рябікін розповів, що на даний момент всі регіональні митниці набувають статусу філій єдиної юрособи — власне самої Держмитної служби.

«Ми зараз здійснюємо переведення людей із раніше існуючої структури до нової структури єдиної юрособи. При цьому ми здійснюємо перевірку, проводимо три види тестів: із професійних знань, умовний тест на IQ і так званий тест на лояльність. Якщо людина всі ці тести здає, ми переводимо її до нової структури на випробувальний термін, під час якого вона має у термін до шести місяців пройти так звану перевірку на доброчинність, під час якої будуть проаналізовані її декларації, декларації її родичів, її спосіб життя, публікації у ЗМІ тощо», — пояснив глава Держмитниці.

За його словами, алгоритм такої перевірки узгоджений із НАБУ.

«За результатами цієї перевірки ми формуємо ряд питань, на які людина має відповісти, включно і з залученням поліграф-контролю. Якщо вона відповідає непереконливо, поліграф показує, що є спроби приховати правду, то вважається, що випробувальний термін не пройдено, особу буде звільнено. Це дуже серйозно, і ось частину поліграф-контролю якраз і буде проводити НАБУ», — розповів Рябікін.

Відповідаючи на питання про корупційні ризики, пов’язані з низькими зарплатами митників, Рябикин сказав: «Завжди є батіг і пряник. Те, що я розповів про перевірки та контроль — це батіг, тепер має з’явитися пряник… Коли ми до кінця року повністю пройдемо всі процедури всіх перевірок, будемо зобов’язані забезпечити інспектору на місці суму зарплати в еквіваленті не нижче, ніж $1−1,5 тис. Тоді це буде фактор, який змусить людину триматися за свою роботу і боятися її втратити».

При цьому голова Держмитниці додав, що у межах чинного бюджету до кінця 2021 року зарплата інспекторів на місцях складе $650−700.

«Я сподіваюся, що наступного року нам вдасться її підвищити. Крім того, ми пропонуємо сформувати спеціальний фонд для матеріального заохочення, куди б йшли кошти від реалізації контрабандних продуктів, вилучених і затриманих під час оглядів. Це вже буде пряме стимулювання співробітників, які брали участь у затриманні контрабанди», — сказав Рябікін.

 


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації