Як знайти роботу без досвіду

Пошук роботи без досвіду — це захопливе завдання не лише для випускників коледжів чи університетів, а й для тих, хто виявив бажання або був змушений у певний момент змінити кар’єрний шлях. Це може бути як цікавий процес, так і виклик. Часто можна почути вислів, що для того, щоб знайти роботу, потрібен досвід, а щоб отримати досвід, потрібно знайти роботу. Та чи дійсно в цьому правилі немає винятків? Забігаючи наперед, скажемо, що винятків є чимало. Дізнайтесь про те, як шукати роботу без досвіду, та що потрібно зробити, щоб підвищити свої шанси на успішне працевлаштування. *

Порада 1. Підготуйте резюме

Резюме (CV) — це не просто документ, який необхідно надіслати роботодавцю, а можливість продемонструвати цінність, яку ви можете становити для компанії. Тому необхідно подбати про те, щоб ваше резюме було адаптоване до кожної вакансії, на яку ви відгукуєтесь. Це стає ще більш важливим тоді, коли в кандидата мало або зовсім немає досвіду. До того ж у різних роботодавців можуть бути різні вимоги щодо навичок та досвіду навіть коли йдеться про однакову роботу. Як створити CV, яке підвищить шанси отримати бажану вакансію?

  • По-перше, необхідно визначитися з видами робіт, які вас цікавлять. Прочитайте описи декількох вакансій, виділіть ключові навички, яких очікують від кандидатів, порівняйте їх із власними навичками.
  • По-друге, варто підготувати якісний шаблон резюме, в якому ви опишете здобуту освіту, досвід (якщо є) та навички, які можуть бути важливими для посад, на які ви претендуєте.
  • По-третє, на основі створеного шаблону підготуйте окреме резюме для кожної вакансії, звернувши увагу роботодавця на ті навички, які першочергово згадуються в описі вакансії. Ви можете використати деякі формулювання з опису, змінивши їхню форму.
  • По-четверте, уважно перевірте зміст готового документа: чи правильно вказані усі дані, чи немає граматичних або інших помилок, чи описані ключові навички. Після цього резюме можна надсилати роботодавцю.

Безумовно, наявність хоча б якогось практичного досвіду буде вагомою перевагою. Наприклад, якщо раніше ви не працювали або працювали в абсолютно іншій галузі, можна вказати, що у вас є досвід волонтерства, участі в тих або інших проєктах, стажування, що ви виконували завдання на попередній роботі та здобули досвід, який стане у пригоді на новій роботі. Це може стосуватися як твердих, так і м’яких навичок. Так, успішне завершення спільного проєкту може свідчити про наявність відповідних твердих навичок, а також комунікаційних навичок та вміння працювати в команді. Якщо ж ви мали нагоду працювати продавцем, то у вас напевно залишився досвід спілкування з клієнтами. Загалом ваше завдання полягає в тому, щоб прив’язати наявний досвід до вимог та очікувань роботодавця.

Порада 2. Обирайте вакансії початкового рівня

Дуже часто першим кроком на кар’єрному шляху стає робота початкового рівня. У цьому випадку (на відміну від посад вищого рівня) від кандидатів не вимагають досвіду або висувають мінімальні вимоги. Якщо це ваша перша робота, ви матимете більші шанси на успішне працевлаштування та подальше просування кар’єрною драбиною, або принаймні здобудете досвід, який зможете використати в іншому місці. Вакансії початкового рівня зазвичай передбачають менше коло обов’язків та відповідальності, проте й заробітна плата, відповідно, буде меншою. Водночас ви отримуєте шанс пройти навчання та навчитися самостійно від старших колег. Ця перша сходинка є початком шляху всіх майбутніх професіоналів.

Знайти роботу без досвіду загалом нескладно. Багато компаній мають відповідні вакансії, які можна відшукати за словами «молодший», «без досвіду», «помічник», «junior», «entry-level» на платформах для пошуку роботи, а також у спеціальних розділах цих самих платформ та на сторінках з вакансіями на сайтах компаній. Звичайно, є висока ймовірність, що ви зустрінетеся з вакансіями початкового рівня, в яких вимоги до кандидатів та їхнього досвіду значно перевищують початковий рівень. Це може викликати труднощі, проте ви розумітимете, як потрібно фільтрувати вакансії. Крім того, варто шукати й серед тих пропозицій роботи, де вимагається 1–2 роки досвіду — часто це також робота початкового рівня. Не вагайтесь і відгукуйтесь, якщо ви принаймні на 60% виконуєте вимоги, представлені в описі. Перелік вимог може бути широким, і вам, найімовірніше, бракуватиме кількох пунктів, проте частина з них напевно є бажаними, але не обов’язковими. Зверніть увагу на вакансії, де можна виконати тестове завдання — це допоможе продемонструвати ваші знання та вміння на практиці. Ось декілька варіантів робіт початкового рівня:

  • Помічник SMM-менеджера. Такий працівник бере участь у плануванні, розробці та реалізації кампаній в соціальних мережах компанії, відстеженні та аналізі ефективності кампаній, підтримці клієнтів, модерації обговорень тощо.
  • PR-асистент. Допомагає PR-командам проводити дослідження, готувати матеріали, підтримувати комунікацію з клієнтами, розробляти презентації, відповідати на листи, дзвінки тощо.
  • Касир. Робота касира передбачає гнучкий графік, можливість поєднувати роботу з навчанням, отримувати знижки на товари або інші бонуси. Крім того, залежно від компанії, у того самого роботодавця можуть бути вакансії для вантажників, водіїв, охоронців, пакувальників тощо.
  • Працівник служби підтримки клієнтів. Займається комунікацією між компанією та клієнтами, відповідаючи на запитання клієнтів, опрацьовуючи запити, що надходять через електронну пошту, месенджери чи в телефонному режимі, підтверджуючи або скасовуючи замовлення, приймаючи та передаючи необхідну інформацію.
  • Працівник технічної підтримки. Посада передбачає виконання діагностики проблем клієнтів з комп’ютером/мережею, обслуговування комп’ютерів, встановлення програмного забезпечення, обробку запитів клієнтів тощо. Якщо у вас немає досвіду, але є відповідний хист, це може бути хорошим стартом з можливістю подальшого розвитку у сфері ІТ.

Порада 3. Пройдіть курси для отримання потрібних навичок

Проходження курсів — це чудовий спосіб здобути необхідні базові знання та навички, а також наповнити портфоліо, налагодити перші корисні зв’язки та отримати сертифікат про успішне проходження курсу. Сьогодні існує дуже багато різних курсів, тривалість яких може варіюватися від декількох місяців до кількох семестрів. Пройшовши один або декілька з них, ви зможете опанувати конкретні навички, необхідні для роботи на тій або іншій посаді. Наприклад, якщо ви бажаєте претендувати на одну з вакансій Junior Software Developer, ви можете скористатись пропозицією тієї або іншої EdTech-компанії або іншої організації, яка проводить навчання з кодування, а також допомагає розвинути інші важливі навички та створити базове портфоліо. Якщо ви намагаєтеся знайти роботу без досвіду, але відчуваєте, що зупинились на місці, цілком можливо, що додатковий освітній курс допоможе розв’язати цю проблему.

Звичайно, курси мають різну програму і різну ціну. Проте не завжди висока ціна є гарантією високої якості. Перед тим як зареєструватись, варто ознайомитися з програмою та відгуками, а також можливістю отримати консультацію чи допомогу з працевлаштуванням після проходження курсу. Водночас для частини вакансій початкового рівня буде достатньо й безкоштовних курсів, яких сьогодні в Інтернеті є чимало. Ретельно виконайте усі завдання курсу, зафіксуйте це в резюме, а при нагоді продемонструйте здобуті навички; так ви здобудете конкурентну перевагу та цінність в очах роботодавця.

Порада 4. Ретельно підготуйтесь до співбесіди

Якщо ваше CV прийняли та запросили вас на співбесіду, до неї варто добре підготуватись. Найперше варто більше дізнатися про компанію. Цілком ймовірно, що ви почуєте запитання на кшталт «Що ви знаєте про нашу компанію?» або «Чому ви бажаєте працювати в нашій компанії?». Якщо ці запитання захоплять вас зненацька і ви не зможете чітко на них відповісти, це знизить ваші шанси на отримання роботи. Крім того, роботодавцеві важливо бачити зацікавленість та мотивацію, зокрема в кандидатів без досвіду. Тому на співбесіду найкраще приходити підготовленими. Для цього варто уважно ознайомитися з інформацією про компанію на її сайті, в LinkedIn, Google. Якщо ви переглянете профіль компанії в LinkedIn, роботодавець зможе це побачити, а ви напевно справите враження активного та зацікавленого кандидата.

Полегшити завдання з підготовки до співбесіди значною мірою може список популярних запитань на співбесіді. Претендентів на посади початкового рівня напевно не тестуватимуть за допомогою екстремальної співбесіди, проте знати відповіді на основні запитання необхідно. Крім того, під час співбесіди найімовірніше прозвучать запитання, що стосуватимуться опису вакансії та вашого резюме. Наприклад, вас можуть запитати про досвід або навички, і вам потрібно буде знайти спосіб їх підтвердити. Загалом, що краще ви підготуєтеся, то більше шансів матимете. Можна навіть потренуватися перед дзеркалом або записати себе на відео (так ви зможете помітити різні деталі свого мовлення та поведінки). На співбесіду можна взяти записник, в якому ви зафіксуєте питання, які вас цікавлять, а також інформацію, яку отримаєте. Попрацювавши над усіма цими аспектами, ви зможете показати роботодавцю, що заслуговуєте на роботу і можете принести користь компанії.

Пошук роботи може тривати від кількох днів до кількох місяців. Усе залежить від того, як побудований процес найму в тій або іншій компанії, а також від вас самих. Якщо ви активно працюєте над тим, щоб знайти роботу, вам напевно вдасться зробити це швидше.

* на правах реклами


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації