Уряд хоче спрямувати податки військових на виробництво дронів та зброї

Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується спрямувати військовий ПДФО – податок, який держава сплачує за військових, – на закупівлю техніки й власне виробництво зброї, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль, пише Forbes. За його словами, це дозволить залучити 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного.

Ключові факти

- «Україна має наростити виробництво власних дронів, озброєння та боєприпасів», – йдеться у повідомленні премʼєра у Telegram.

- Шмигаль зазначив, що за час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів. За 2023 рік прогнозована сума становитиме понад 96 млрд грн. Тоді як у 2021 році – близько 12 млрд грн.

- «Зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових», – пояснив голова уряду.

- Шмигаль зазначив, що законопроєкт дозволить залучити 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного на додаткові закупівлі дронів та збільшення виробництва власного озброєння.

- За його словами, одночасно понад 200 млрд грн, уже накопичених на рахунках місцевих бюджетів і бюджетних установ, залишаться у розпорядженні місцевої влади.

- «Тим громадам, яким обʼєктивно бракуватиме коштів, держава надаватиме базову та - залишить реверсну дотацію. Таким чином ресурс бюджетів на місцях у 2024 році буде на 75 млрд грн більше, ніж був у 2021-му, до повномасштабного вторгнення», – наголосив Шмигаль.

- У Верховній Раді 12 вересня зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» №10037. Текст документа на момент публікації новини був відсутній.

Контекст

Від початку великої війни місцеві бюджети станом на 1 липня отримали з виплат військовослужбовцям 131,78 млрд грн податку на доходи. При цьому загалом місцеві бюджети переказали силовим органам 15,9 млрд грн у вигляді субвенцій, свідчать урядові дані з 24 лютого 2022-го і до 1 липня 2023 року.

За даними Мінфіну, за сім місяців 2023 року на сектор безпеки та оборони з бюджету України витратили майже 970 млрд грн – 59% від загальної суми. У липні було витрачено 150,2 млрд грн. Сумарно на оплату праці було спрямовано 669,9 млрд грн, при цьому на зарплати військовослужбовців виділили 518,8 млрд грн.

До кінця 2023-го кількість виробників, що можуть продавати свої БПЛА державі, збільшиться майже вдвічі – до 70. Минулого літа їх було лише сім. Війна дронів стала основною темою виступу голови Мінцифри Михайла Федорова на одній із найбільших технологічних конференцій iForum.

19 липня видання Defense Express опублікувало допис менеджера проєктів «Укроборонпрому» Олега Болдирєва, більш відомого як Мартін Брест. Він розкрив деталі щодо виробництва дронів на держпідприємствах «Укроборонпрому», який перетворено на акціонерне товариство.

За його словами, за півтора року жодного дрона від підприємств «Укроборонпрому» не було замовлено. Тобто про серійне виробництво дронів на підприємствах цієї організації не йдеться, додав Болдирєв. Пізніше він видалив цей коментар.

У відповідь на це Міноборони заявило, що на озброєння чи в експлуатацію прийнято 28 моделей українських БпЛА. Зокрема девʼять моделей дронів-камікадзе, серед яких три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.

Загальна кількість поставлених до ЗСУ БпЛА та дронів у рамках закупівель Міноборони налічує тисячі одиниць, йдеться у повідомленні.

З низкою українських компаній укладено контракти на серійне виробництво 10 моделей БпЛА різних типів. Найменування та обсяги міністерство не розкриває з міркувань безпеки.

Уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що нещодавно Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.


ДО РЕЧІ

Що саме роблять громади?

З першого дня повномасштабного вторгнення муніципалітети, селищні та сільські громади підтримують захисників України та їх сім'ї, стверджують опитані NV керівники кількох міст. Вони постійно звітують про закупівлі дронів, автомобілів, систем супутникового зв’язку та надання іншої допомоги.

Міський голова одного з обласних центрів на умовах анонімності, щоб уникнути конфлікту з центральною владою, розповів NV Бізнес, що у разі переведення коштів у Держбюджет деякі закупівлі не вдасться зробити взагалі. Крім того, міста несуть витрати, що пов’язані проживанням на їхній території родин військовослужбовців.

«Частина коштів від ПДФО військових у 2024 році має залишатися в місцевих бюджетах, як мінімум, з двох причин», — каже співрозмовник NV Бізнес. По-перше, з них фінансуватимуться комунальні витрати на сім'ї військових: дитячі садочки, поліклініки тощо. По-друге, з Державного бюджету не вдасться фінансувати закупівлю продукції подвійного призначення або того, що неможливо поставити на баланс ЗСУ. Від імпортних квадрокоптерів до коліс і запчастин для пікапів, які купують волонтери і якими користуються військовослужбовці без реєстрації у військових частинах. Місцева влада все це закуповує і передає, як гуманітарну або благодійну допомогу, запевняє чиновник.

Співрозмовник NV Бізнес з великого благодійного фонду, що працює на сході України, підтверджує надання такої підтримки, але додає, що невідомо який саме відсоток від зібраного громадами «військового» ПДФО витрачається на потреби сил оборони України.

Асоціація міст України вже виступила проти змін. Її публічно підтримали муніципалітети та навіть деякі народні депутати України.

«В парламенті, думаю, буде жарка дискусія», — прогнозує Підласа.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації