Україні знадобиться близько $60-65 млрд. до кінця 2022 р., щоб забезпечити стійкість країни в умовах війни

"Згідно з проектом Плану відновлення, Україні знадобиться близько $60-65 млрд. до кінця 2022 р., щоб забезпечити стійкість країни в умовах війни (ця цифра не включає витрати на оборону у вигляді прямих поставок озброєння та техніки, супутніх товарів та послуг від партнерів). Через бюджетні обмеження (а Україна лише на війну витрачає близько 25-30% ВВП) більша частина такого фінансування на 2022 р. є партнерськими/донорськими грантами та частково кредитами на гранично пільгових умовах, як у випадку з макрофінансовою допомогою від ЄС.

Про це пише Главком.

З цих грошей близько половини ($30-35 млрд.) – це забезпечення макроекономічної стабільності – фінансування дефіциту бюджету (щонайменше $5 млрд. на місяць). Робота в цьому напрямі не припиняється: у червні Україна отримала таку зовнішню допомогу на $4,4 млрд., у липні, за попередніми оцінками Мінфіну, очікується такий же обсяг фінансування. При цьому, потреба у допомозі під кінець року може збільшитися.

Друга найвитратніша стаття ($9-10 млрд.) – енергетична безпека. Вона включає необхідні ресурси на закупівлю імпортного природного газу та накопичення достатнього його обсягу для проходження опалювального сезону, розширення технічних можливостей для комерційних перетоків електроенергії з ENTSO-E і відповідно збільшення нашого експорту е/е в ЄС, створення стратегічного запасу нафтопродуктів, забезпечення можливості реверсу нафтопродуктів по нафтопроводу «Самара – Західний напрямок», підготовку блоків АЕС до зимового періоду та підвищення використання їх встановленої потужності".


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації