У Великокучурівській громаді на Буковині облаштували виробництво з сучасними столярними та токарними станками

Професійне обладнання для дерево- та металообробки відтепер – до послуг мешканців Великокучурівської громади в Чернівецькій області. Сучасні столярні та токарні станки, закуплені Програмою на суму майже 1,7 мільйона гривень, уже встановили в новому виробничому коворкінгу, який відкрився в приміщенні Годилівської школи.

Про це повідомляє Український кризовий медіа-центр.

– Коли ми раніше проводили опитування мешканців Великокучурівської громади щодо викликів, які стоять перед ними, то окреслили декілька найголовніших, – розповів експерт із місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE Віталій Юрків. – Зокрема, відсутність у місцевого бізнесу доступу до якісного обладнання, а також можливостей для професійного розвитку молоді. Відтак громада запропонувала нашій програмі підтримати впровадження проєкту створення кількох коворкінг-просторів, які можуть бути взаємодоповнюючими.

Виробничий коворкінг дозволить створити додаткові можливості для працевлаштування мешканців. Фото: Український кризовий медіа-центр.

За задумом мешканців громади, створення місцевого центру підтримки бізнесу та розвитку підприємництва розпочалося торік із відкриття першого коворкінгу – медійного.

Виробничий коворкінг став другою частиною центру підтримки бізнесу Великокучурівщини. Обидва простори мають необхідне обладнання – це дозволить започаткувати в громаді нові види столярного та токарного бізнесу, а також створити фото- та відеоматеріали для їхньої промоції. Громада розташована неподалік обласного центру, тож зручна логістика сприятиме налагодженню ринку збуту продукції.

Коворкінг має окремий вхід, а тому доступ до нього матимуть усі підприємці Великокучурівської громади. Фото: Український кризовий медіа-центр.

– Шкільний кабінет праці, в якому тепер розташований виробничий простір, не оновлювався із 1988 року, – розповіла директорка Годилівської школи Марта Головряк. – Тепер там провели ремонт, встановили сучасні меблі та 4 професійні станки для столярної та токарської справи. Коворкінг має окремий вхід, а тому доступ до нього матимуть усі підприємці з нашої громади, оплативши визначений фінансовий внесок. Ці кошти, зокрема, будуть спрямовані на утримання простору й на потреби розвитку нашої школи.

Закуплене сучасне обладнання допоможе місцевим підприємцям суттєво покращити роботу. Фото: Український кризовий медіа-центр

– Обладнання є багатофункціональним, тож можна виконувати різні види робіт, а також виготовляти широкий спектр продукції, – розповів вчитель технічної праці Володимир Мойсюк, наочно продемонструвавши присутнім роботу кожного станка. – Для нас, освітян Великокучурівської громади, важливо, що діти усіх наших шкіл матимуть змогу вивчати роботу таких апаратів. У громаді впевнені, що для місцевої молоді обидва коворкінги стануть поштовхом для вибору майбутньої професії або започаткуванню в майбутньому власного бізнесу в цих напрямках. Водночас закуплене сучасне обладнання допоможе місцевим підприємцям не тільки стабілізувати свою роботу, а й суттєво покращити та розширити її.

За словами голови Великокучурівської громади Василя Тодеренчука, виробничий коворкінг дозволить створити додаткові можливості для працевлаштування мешканців, розширити співпрацю між владою, бізнесом і громадою в форматі соціального підприємництва, підвищити доступність товарів, що вироблятимуться на встановленому обладнанні, й, звісно ж, збільшить надходження до місцевого бюджету.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації