Стало відомо, чим займаються підприємства, які переїхали в Чернівецьку область

Чернівецька область входить у трійку областей України, куди переїхало найбільше підприємств з небезпечних регіонів. Вони переважно займаються торгівлею, ремонтом авто, переробкою та будівництвом. Це дані обласної військової адміністрації за жовтень. Суспільне нагадує історію деяких релокованих підприємств, про які розповідали впродовж восьми місяців повномасштабної війни Росії проти України.

Перевезли мільйон книг

В область переїхав один з найбільших книжкових складів України. Компанія Yakaboo перевезла книги з Київщини. Щоб це зробити знадобилось три тижні та 30 вантажівок. Тоді в регіоні було небезпечно, тому керівники компанії вирішили переїжджати, розповідав директор Іван Богдан.

"Було складно знайти перевізників, які були готові їхати в зону бойових дій. Падали снаряди за 500 метрів. Люди працювали вночі, щоб спакувати книги та завантажити їх у машини", — говорив Богдан.

Працівників, які також переїхали, селили в громаді, де облаштували склад. Також компанія працевлаштовувала місцевих та вимушених переселенців.

"Починали з нуля"

У Вижницю релокувалась фірма, яка виготовляє екологічні дерев'яні вікна та двері. Щоб переїхати, скористались державною програмою. Найперше їм зателефонували з міста на Буковині та запропонували приміщення. Тому обрали Чернівецьку область.

Обладнання вивезли приватні перевізники.

Компанія не працювала два місяці. Збитки за цей час склали приблизно мільйон гривень — це витрати на перевезення, податки, зарплати працівникам.

Переїхали з Слов'янська

Вимушена переселенка з Донеччини Поліна Семенець відкрила в Чернівцях кафе, яке раніше працювало у Слов’янську. Перевезти обладнанння та речі вирішила за декілька місяців після повномасштабного вторгнення.

“Ми бачили, що це не 2014 рік, і так швидко додому ми не повернемось. Треба було ухвалювати якісь рішення. Це було важко, я ніколи не стикалась з перевезеннями”, – розповідала власниця кафе.

Район міста, де працював заклад, часто обстрілювали. Спершу до Чернівців виїхала шеф-кухарка закладу, яка звідси родом. Потім переїхала власниця з сім'єю та частина працівників.

Бізнес у селі

У селі Чорногузи переселенка з Рубіжного почала виробництво дитячих гойдалок. Замовлення на товар продовжували надходити попри війну, тому підприємиця вирішила відновити бізнес.

Приміщення шукати не довелось — офісом слугує одна з кімнат сільського будинку. Натомість наново купувала на місцевому ринку тканину, замовляла металеві кріплення і дерев'яні вироби, які потрібні для гойдалок.

Гойдалки замовлять переважно з України, також українці з-за кордону. Підприємиця розповідала, поки Рубіжне окуповане повертатись туди не планує.

"У мирний час сюди б не переїхали"

У Хотин перевезли один з найбільших в Україні складів велосипедів. Компанія "Велотрейд" релокувалась з Харкова: там через російські обстріли один з їх цехів вщент згорів. Частину вцілілої продукції вивозили потягами в Чернівецьку область, іншу, з обладнанням, на Тернопільщину.

Велозавод у Харкові розташовувався у приміщеннях площею 20 тисяч квадратних метрів. У Хотині шукали в оренду хоча б половину площі, однак комунальних приміщень такого розміру не було. Шість тисяч квадратних метрів почали орендувати за ринковою ціною в приватної компанії.

Компанії, які хочуть переїхати з небезпечних регіонів, можуть скористатися державною програмою релокації. Тоді підприємцям допомагають знайти приміщення та перевезти обладнання.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації