Ринок будівельних матеріалів: чи готова Україна до відбудови?

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року в Україні пошкоджено чи знищено десятки тисяч житлових будинків на Півночі, Півдні та Сході країни. Їх відбудова розпочалась майже одразу, але глобально цей процес запуститься лише після нашої перемоги. Інша ситуація на Заході, де руйнування від війни суттєво менші: там люди продовжують будувати власні будинки, попри економічну кризу та начебто несприятливий час. Отже, потреба в будівельних матеріалах в останні роки суттєво зросла і зростатиме в майбутньому.

Чи готовий до збільшення попиту ринок будівельних матеріалів? Що зараз найбільш популярне в будівництві житла та які ціни? Про це пише видання Версії.

Будівництво житла: який матеріал оптимальний?

Найбільш популярним матеріалом у будівництві є газобетон. Він має суттєві конкурентні переваги. По-перше, газоблоки – оптимальні з точки зору співвідношення якості та ціни. Так, вони вдвічі дешевші за цеглу, але достатньо стійкі, енергоефективні та звукопоглинаючі. Газоблок міцний, але легкий матеріал, що робить його зручним у використанні: його легко перевозити, зручно зберігати та використовувати. Його обирають як для будівництва приватних осель, так і для більших споруд – офісів, адмінбудівель та багатоповерхівок.

Хто в Україні виробляє газоблок та почім його продають

Усього в Україні є близько десяти заводів з виробництва газоблоку, і вони повністю закривають внутрішній попит. Найбільшим виробником наразі є компанія «Стоунлайт», яка завдяки промисловій базі, великому заводу в Київській області та європейському виробництву закриває ледь не половину ринку. Їхні зелені палети з газоблоком можна знайти в кожній області України.

«Стоунлайт» став лідером відносно нещодавно: до 2022 року основним виробником газоблоку в Україні була компанія «Аерок». Але її власниками були російські олігархи, тож після повномасштабного вторгнення «Аерок» потрапив під санкції, заводи закрили, а згодом і націоналізували. Залишки газоблоку «Аерок» ще розпродаються через інтернет, але самі заводи – вже не працюють.

Конкурують зі «Стоунлайтом» регіональні виробники газоблоку, заводи яких не такі потужні. Вони можуть закривати попит в одній чи кількох сусідніх областях, але транспортувати таку продукцію далі – не є рентабельним. На Житомирщині регіональним виробником є «Теплоблок», на Тернопільщині – «Газобет», на Сході України – дніпровський UDK.

Усі перераховані виробники встановлюють більш-менш однакові ціни на свій газоблок. За даними сайтів з продажу, кубометр матеріалу вітчизняного виробництва зараз обійдеться у 3200-3500 грн.

Прийшов імпортний виробник: що з ним не так?

В Україні нещодавно з’явився угорський газоблок «Viablokk». Він дорожчий за вітчизняні аналоги приблизно на 500 грн/куб. м. А також він має дуже неприємну історію. Аналітики відзначають, що імпортним його називати не можна – технологія виробництва «Viablokk» така ж, як була у «Аероку». Власниками угорського заводу також є російські олігархи. Тож українські продавці не поспішають працювати з цим матеріалом, побоюючись питань з боку правоохоронних органів.

За якістю усі українські виробники майже однакові. Натомість «Viablokk», рекламуючи свою продукцію, каже, що вона міцніша. Експерти-будівельники мають сумніви, що офіційні показники міцності «Viablokk» відповідають фактичним. Втім, навіть якщо не відповідають – з виробництвом газоблоку в Україні все добре, а вибір в будівельних магазинах та на ринках – доволі великий.

* партнерський матеріал


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації