Рекордне падіння курсу євро — як це вплине на гривню

Євро опустився нижче долара на світовому ринку валют. 13 липня за нього давали 0,99 доларів. І хоча згодом позиції євро дещо зміцнилися — до 1,003 доларів за євро, курс європейської валюти все ще на найнижчій позначці за останні 20 років. Чому це сталося, як це вплине на гривню та чи потрібно зараз продавати євро — пояснює Суспільне.

Чому євро впав та наскільки це критично

Одна з ключових причин падіння євро — інфляція, що постійно зростає по всьому світу через наслідки коронакризи, каже перша заступниця голови Нацбанку України Катерина Рожкова.

Наприклад, цього місяця рівень інфляції в США досяг максимуму за останні 40 років, перетнувши межу в 9,1% — у 2020-му ж річна інфляція становила 1,3%. У єврозоні інфляція сягнула 8,6% у липні, що стало рекордом з моменту впровадження валюти.

"Глибина проникнення російського газу в Європу становить 35-50% її внутрішнього ринку. На європейському ринку сьогодні чи не найбільша енергетична криза".

І в Європі, і в Америці в період пандемії надрукували велику кількість грошей. Це й дало поштовх до прискорення інфляції. Однак Федеральна резервна система США вже на це відреагувала — підняла облікову ставку і озвучила, що буде піднімати її ще.

"Федеральна резервна система США дала сигнал ринку, що буде зменшувати кількість грошей. Тим часом Європейський центральний банк трошки пригальмував. На ситуацію одразу відреагували інвестори, зробивши висновок, що долар буде міцнішим, тому що США почали прибирати зайву грошову масу з ринків" , — пояснює Катерина Рожкова.

Ще один удар по європейській економіці завдала війна в Україні. Вкладники почали "тікати в долар", говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Через це загальний обсяг коштів на європейському ринку зменшується і послаблює курс євро.

Ще один чинник — енергетична криза в Європі, що сталася через значну залежність ЄС від російських енергоносіїв. "Глибина проникнення російського газу в Європу становить 35-50% її внутрішнього ринку. На європейському ринку сьогодні чи ненайбільша енергетична криза. Найвища ціна на енергоносії — також в Європі (ціни на енергоносії в єврозоні в червні зросли майже на 42%, — ред). І це енергоносії не лише, наприклад, для опалення, а й для роботи підприємств, які втрачають конкурентоздатність (бо платять за енергію більше, а отже, мають підвищувати ціни або зазнавати збитків, — ред). У результаті це серед іншого послаблює євро", — каже Олег Пендзин.

Утім, вважати падіння євро економічною катастрофою не варто, говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса. За його словами, коливання євро-долар — нормальні. А становище на валютному ринку зараз відповідає глобальним процесам. Адже загроза світової рецесії, тобто глобальної фінансової кризи, як наслідку пандемії коронавірусу, нікуди не поділася. "Якщо ви згадаєте 2008 рік, наприклад, — у травні курс був взагалі півтора євро до долара. Але потім це все знівелювалося. Курс євро до долара залежить від економічної ситуації у світі, від рівня ставок у США і в Європі, від торговельного балансу в Америці й в Європі. Тобто від багатьох факторів. Через це коливання курсу євро до долара є цілковитою нормою", — каже Сергій Фурса.

Хто програє від такого валютного курсу

Попри зміцнення долара програють Сполучені Штати Америки. Адже таке становище на валютному ринку призводить до падіння попиту на американські товари.

"Наприклад, торік за 1 євро давали 1 долар 18 центів. Звичайні сорочки в Європі і в Америці коштували однаково, приблизно 40 доларів-євро. Але через співвідношення курсу євро до долара сорочка, куплена в Америці, обходилася на 18% дешевше. І це стосувалося насправді всього, що вироблялося в США. Тож чимало європейців намагалися купувати через інтернет чи іншими способами саме американську продукцію. Бо вона була на 18% дешевша. А тепер товари по суті зрівнялися в ціні, і для європейців купівля американських — не цікава", — пояснює Олег Пендзин.

Хто виграє від того, що євро майже зрівнявся з доларом

Виграти, хоч і опосередковано, може Китай, каже Олег Пендзин. Адже впровадивши санкції проти Росії, європейці обмежили власну економіку. Що й дає перевагу тим, хто не приєднався до санкцій.

Також вигоду, за його словами, зараз отримує Індія, яка не доєдналася до санкцій проти РФ, а отже, це не вплинуло на її економіку. Вона скуповує російську нафту задешево, фактично з премією у 25 доларів за барель.

На думку Сергія Фурси, виграти від падіння євро можуть німецькі виробники — через те, що курс євро знизився, європейські експортні товари тепер можуть бути дешевшими. "Така ситуація виправляє їхній торговий дефіцит і збільшує привабливість німецької продукції під час експорту", — каже Фурса.

Як падіння євро вплине на курс гривні

Не вплине, кажуть у Нацбанку. "Ця ситуація не матиме суттєвого впливу на Україну: ні на виробників, ні на експортерів, ні на імпортерів, ні на людей. Плюс європейський Центральний банк і уряди вживатимуть необхідні заходи. Тож, думаю, в середньостроковій перспективі баланс відновиться", — говорить перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Утім, певні наслідки для України становище на валютному ринку все ж матиме, хоч і незначні, вважає Сергій Фурса: "У нас же зафіксований курс гривні до долара. І зафіксували ми на курсі ще набагато вищому. Тож для українських експортерів зараз ситуація погіршується. Адже фіксований курс вже не ринковий, водночас ми вимушені його тримати".

Однак, на думку Фурси, падіння курсу євро до долара — не привід для українців продавати заощаджені євро: коливання курсу наразі не критичні і євро залишається однією з найнадійніших валют.

Як Європа може зміцнити євро

Європейці можуть за американским прикладом підняти облікові ставки, каже Сергій Фурса: "Європейці також стануть на шлях збільшення ставок і тоді ситуація може трошки вирівнятися. Хоча насправді підвищення ставок — не реакція на підвищення курсу, а метод боротьби з інфляцією. Бо інфляція є ключовою проблемою і для Європи, і для Штатів".

Економіст Олег Пендзин припускає, що Сполучені Штати будуть прагнути знизити курс власної валюти, аби не втратити перевагу на європейському ринку: "Американці зацікавлені, щоб євро виріс. І шукатимуть десятки способів, аби знизити вартість власної валюти. Бо якщо вони цього не зроблять, втратять конкуренту перевагу. А її треба зберігати, інакше Штати нічого в Європу не продадуть. А Європа — це дуже великий ринок".

Авторка: Дар'я СИДОРЕНКО, Суспільне


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації