Реальні доходи українців до кінця року скоротяться на 27% – НБУ

Загалом номінальні зарплати українців у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку, пише Forbes.

За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом, зазначають в НБУ.

За прогнозами Нацбанку, надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році.

Водночас з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.
Контекст

За даними соціологічної групи «Рейтинг», у липні на 4% зросла кількість українців, які втратили роботу. Якщо у червні безробітними себе називали 35% опитаних, то у липні цей показник зріс до 39%. Половина працюючих зазнали зниження зарплати від 10% і більше відсотків. У 43% зарплата не змінилась, в 9% – зросла.

Найбільше тих, хто відчув зниження доходів, серед тих, хто працює зараз віддалено або частково і підприємців. Тоді як серед державних службовців відносна більшість зберегла попередню зарплатню.

Відносна більшість (57%) готова продовжувати працювати навіть у разі зменшення заробітної плати, 40% – займають більш активну позицію (шукатимуть нову роботу). Останніх більше серед молоді, тих, хто працює в приватному секторі або сам на себе.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації