Рахунковій палаті можуть дозволити слідкувати за всіма публічними грошима. Що це означає?

Депутати пропонують ухвалити законопроєкт, згідно з яким Рахункова палата контролюватиме надходження та використання всіх публічних коштів. Раніше орган наглядав лише за грошима у держбюджеті України.

Аналітики Центру спільних дій пояснюють, що зміниться, якщо проєкт закону ухвалять.

Згідно із законопроєктом, Рахункова палата зокрема аналізуватиме використання фінансів з місцевих бюджетів та міжнародної фінансової, гуманітарної допомоги. Також орган перевірятиме, як державні кошти використовують політичні партії. Тобто суть змін полягає в поширенні контролю Рахункової палати лише з коштів держбюджету на всі публічні фінанси. Але щоб ці повноваження вступили в дію, треба внести зміни до Конституції. Цього не можна робити в умовах воєнного стану.

Рахункова палата – це орган, який від імені Верховної Ради моніторить наскільки ефективно використовують кошти з держбюджету. Також вона контролює дохід від управління майном, що перебуває у державній власності. На основі аудиту державний орган складає звіти про те, як покращити використання фінансів держави.

Аналітикиня Оксана Заболотна пояснює, як саме це працює на прикладі звіту Рахункової палати про використання бюджетних коштів національними театрами. “До уваги брали всі кошториси національних театрів, – пояснює вона. – Наприклад, виявили, що у Національному театрі імені Лесі Українки в штаті 8 заступників. Також там є величезна медична служба. Це неефективне використання коштів. На основі цих даних Рахункова палата складає звіти, які в перспективі мають покращувати державну політику”.

Аналітики Центру спільних дій зазначають, що орган мав би бути дуже впливовим, але зараз його рішення часто ігноруються. Поданий законопроєкт зобов'язує органи публічної влади чи будь-які інші об'єкти аудиту враховувати висновки Рахункової палати. Згідно із законопроєктом, під час прийняття рішень члени палати не можуть утримуватися від голосування. Якщо зміни ухвалять, фінансування Рахункової палати буде контролювати Комітет Верховної Ради з питань бюджету. Так, орган стане більш незалежним від Міністерства фінансів.

“Згадані зміни в роботі Рахункової палати мають на меті підвищити її ефективність і незалежність, а також дотримання міжнародних стандартів. Проте деякі аспекти змін викликають обурення, зокрема порушення Конституції та обмеження права на оскарження рішень Рахункової палати”, – каже Оксана Заболотна.

У новому законопроєкті рішення аудиторських звітів Рахункової палати та її рекомендації не можна оскаржити в суді. Це порушує Конституцію України та Європейську Конвенцію з прав людини. Крім того, Рахунковій палаті хочуть надати повноваження звертатися до президента з пропозицією скасувати дію акта Кабінету Міністрів, якщо він суперечить Конституції. Аналітики зазначають, що це не має входити в повноваження органу, основне завдання якого контролювати фінанси. Рахункова палата не повинна втручатися в діяльність ні президента, ні Кабміну, бо так порушується розподіл повноважень між гілками влади. У Центрі спільних дій рекомендують прибрати із законопроєкту норми, які є неконституційними.

Законопроєкт поданий до Верховної Ради 14 вересня 2023 року. Наразі він перебуває на ознайомленні у профільному комітеті.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації