Про майбутню реформу Шмигаля для ФОП простою мовою

В уряді з’явилась стратегія доходів, — ФОП буде жорсткіше. Уряд затвердив Національну стратегію доходів на 2024−2030 роки, яка має стати ключовим елементом для зміцнення економіки та фінансової системи в Україні.

Прийдешні зміни аналізує видання NV.

Стратегію розробило Міністерство фінансів спільно з іншими міністерствами та відомствами, за активної участі представників бізнесу, а також за результатами проведених консультацій з міжнародними партнерами з розвитку, зокрема МВФ, Світового банку, ОЕСР.

Стратегія передбачає реформування спрощеної системи оподаткування (ПСО) зі звуженням сфери її застосування шляхом виключення юридичних осіб, запровадженням запобіжників для зменшення зловживань, підвищенням порогу реєстрації платників ПДВ і збільшенням ефективних ставок податків до рівня загального режиму.

Документ, схвалений урядом, передбачає об'єднання ФОП другої та третьої групи в одну групу у 2025−2027 рр., яка буде зобов’язана сплачувати податок з обсягу отриманого доходу на основі диференційованої шкали ставок.

«Ця шкала передбачатиме мінімальну ставку в розмірі 3% для торговельної діяльності та міститиме градацію ставок до 17% для низки послуг(з метою заохочення добровільного переходу на загальну систему оподаткування доходів фізичних осіб)», — ідеться в Нацстратегії.

Шкала диференційованих ставок для окремих видів діяльності та послуг передбачатиме поступове їх підвищення протягом трьох років. Згідно зі стратегією, у рамах реформи ПСО протягом трирічного перехідного періоду ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи поступово збільшуватимуться до рівня ставки податку на прибуток(18%), після чого юрособам буде заборонено перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Крім того, в рамках реформи ССО буде скорочено види діяльності, дозволені для участі в першій групі ФОПів, за рахунок виключення високомаржинальних видів бізнесу. Для таких фізосіб буде скасовано фіксований розмір податку і застосовано податок з фактично отриманого доходу.

За умови відмови від РРО/ПРРО передбачається застосування в перехідному періоді максимальних ставок єдиного податку, передбачених для певного виду діяльності після закінчення перехідного періоду. Щодо об'єднаної другої групи, то тут застосування РРО/ПРРО буде обов’язковим.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації