Панічний попит українців на готівку зник - НБУ

«В перший тиждень ми спостерігали великий попит всередині країни на готівкову гривню. Населення намагалося максимально перевести свої заощадження в більш ліквідну форму, але через тиждень – півтора стало зрозуміло, що банківська система нормально працює. Абсолютно адекватно працюють безготівкові платежі. І в таких умовах, навпаки, використання готівки створює дуже багато незручностей», – повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Про це інформує видання “Фінансовий клуб”.

На початку війни величезні черги вишукувалися біля банкоматів. «В перші дні війни досить суттєвий був попит на зняття готівки – у нас зашкалювали всі показники. Люди не розуміли, що робити, і якось хотіли зберегти свої заощадження. Це стосується і банкоматів, і відділень. Були суттєві зняття», – розповів член правління, відповідальний за роздрібний бізнес Ощадбанку Антон Тютюн.

Але на поточний момент, за словами Ніколайчука, готівка більшою мірою повертається в каси банків, ніж люди намагаються нею запастися. «Всередині країни безготівка явно виступає лідером. Є сільські регіони, де безготівкою розрахуватися все ще досить складно. Але навіть в таких регіонах немає проблем із забезпеченням готівкою на масштабному рівні», – сказав Сергій Ніколайчук.

Люди часто знімали готівку з рахунків перед тим, як покинути свій дім. «Є три-чотири області, де люди дуже сильно мігрували як в Україні, так і за кордон. В деяких областях вже до 16% наших клієнтів виїхали за межі України. А 20-25% мігрувало в так звані зелені зони, – розповів заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай.

Цей ажіотажний попит на готівкові гроші вже спав. «Готівки знімається досить мало. І безготівка переважає. Практично звідусіль приймають картки, і наша статистика показує, що люди переважно використовують картки», – каже перша заступниця голови правління банку «Глобус» Олена Дмітрієва.

*******

Банки у війну швидко перейшли у «хмари»

Війна змусила банки збільшити захист платежів клієнтів, зокрема за допомогою «хмарних» технологій.

Про це розповів заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай.

«Більшість банків базувалися на території Києва. Ми бачимо, що всі наші плани технічної стійкості передбачали два незалежних процесинг-центра. Але ми не передбачали, що їх потрібно розбивати по серйозній географії. І дуже великий виклик, щоб забезпечити технологічну складову», – зазначив Себастіан Рубай.

Він подякував Кредобанку за допомогу у переведені процесингу в «хмару» та безпечне місце. «В хмару ми перейшли повністю до війни, тому це дуже добре спрацювало для нас не тільки в щоденних операціях, але й в нашому бекапі. Там, де можемо, намагаємося допомогти нашим колегам», – зазначив голова правління Кредобанку Єжи Яцек Шугаєв.

ПУМБ зіткнувся із великими втратами на сході, де дії російського агресора найбільш руйнівні. «У нас дуже значна концентрація бізнесу припадає на воєнні зони – це Маріуполь, Харків. В Маріуполі ми були головним банком. Там достатньо складна ситуація і з клієнтами, у яких немає доступу до рахунків, немає доступу до зв’язку, щоб отримати доступ до віддалених сервісів, і з нашими співробітниками. Намагаємося допомагати і одним, і іншим», – зазначив Себастіан Рубай.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації