На оборону пішло 672 млрд грн, або 48% всього бюджету. Це більше, ніж планували

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету, повідомив "Економічній правді" голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, пише Forbes Ukraine. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

«Прямі видатки на ЗСУ (військове забезпечення, оплата товарі і послуг) склали 672,2 млрд грн або 47,7% видатків загального фонду державного бюджету», – написав Гетманцев, додавши, що це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%.

За даними Мінфіну, видатки загального фонду держбюджету у першому півріччі склали 1408,3 млрд грн.

З них 40,4% спрямували на оплату праці з нарахуваннями; 24,2% – пішли на оплату товарів і послуг; 18,8% – на соціальне забезпечення; 8,3% – на обслуговування державного боргу і 6% – на трансферти місцевим бюджетам.

За підсумками першого півріччя доходи загального фонду держбюджету за виключенням безповоротної міжнародної допомоги (грантів) склали 599,8 млрд грн.

Гетманцев зазначив, що близько 30% бюджету на оборону фінансується із спецфонду, в тому числі за рахунок грантів і благодійних внесків, які не є регулярними надходженнями. Зокрема, йдеться про спецрахунок НБУ на потреби ЗСУ, Європейський фонд миру, грошову військову допомогу від союзників.

Загальні видатки тільки на оборону по загальному і спеціальному фонду сягають 150 млрд грн в місяць або 5 млрд грн на день.

Нагадаємо, що Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» із посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни.

12 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% буде спрямовано на сектор національної безпеки і оборони.

З початку року Україні вдалося залучити на фінансування дефіциту держбюджету $20 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на Міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні. Загалом від початку війни залучили $51 млрд.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації