На Буковині створять два індустріальні парки, - Шмигаль

Кабінет Міністрів створив два індустріальних парки у Чернівецькій області.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду у вівторок, 19 липня.

"Маємо сьогодні два рішення уряду щодо створення нових індустріальних парків. Перший – це Хотин Invest. Другий – "Енергія Буковини", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що обидва парки, які будуть розташовуватися в Чернівецькій області, сприятимуть розвитку економіки держави й регіону. За словами глави уряду, це вже четвертий створений в Україні індустріальний майданчик за останні кілька тижнів.

"Президент Володимир Зеленський учора підписав два закони про податкові й митні стимули для таких парків, а тому їх розгортання та створення потужних виробництв в Україні лише починається", - прокоментував Шмигаль.

Очікується, що завдяки розвитку індустріальних парків Україна може отримати від 2,5 млрд доларів додаткових інвестицій.

Станом на грудень 2021 року в Україні було зареєстровано 52 індустріальних парки, із яких працює лише 10.

"Хотин Invest"

За словами голови Хотинської громади Андрія Дранчука, парк має площу 14 гектарів. Напрямок парку — переробна галузь, промислові підприємства та логістика. За сприятливих умов у країні, парк може розвинутись за 2 роки. Для цього шукають інвесторів, які розмісять на території свої підприємства. Наразі є два підприємства, які релокувались в Хотин і готові будувати на території парку заводи — "Велотрейд" та підприємство з виробництва розеток, пише Суспільне.

"Енергія Буковини"

Парк розташують на межі сіл Сербичани та Романківці, площа — 15 гектарів, повідомили на сторінці Сокирянської міської ради у Facebook. У дописі йдеться, що індустріальний парк залучить інвестиції, забезпечить умови для роботи та розвитку промислових підприємств.

Основними галузями парку є деревообробка, перероблювання та зберігання зернових, зернобобових та фруктово-ягідної сировини, логістика та альтернативна енергетика. Парк почне частково працювати з 2026 року, на повну потужність запрацює у 2029-2030 роках.

Президент Зеленський підписав два закони, які передбачають податкові та митні пільги для учасників індустріальних парків. Серед основних змін:

  • Звільнення від податку на прибуток на 10 років, якщо частину прибутку будуть вкладати в розвиток парку;
  • Звільнення від імпортного ПДВ та мита на обладнання для виробництва впродовж 5 років;
  • Громади можуть надавати пільги на податок на нерухоме майно, плату за землю та земельний податок.

Індустріальний парк — це територія, яку виділяють для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації