На Буковині шість громад отримають по 70 тисяч доларів на розвиток

Глибоцька, Вижницька, Усть-Путильська, Великокучурівська, Недобоївська та Хотинська громади Чернівецької області отримають кошти на реалізацію важливих проєктів. Кожна громада зможе отримати допомогу в розмірі 70 000 доларів від Програми USAID DOBRE на втілення проєкту вдосконалення пріоритетної послуги.

Про це повідомила Тетяна Вербицька, координаторка з комунікацій програми USAID DOBRE у Західних регіонах України.

Вижницька громада обрала послугу водопостачання. Спортивний розвиток – у пріоритеті мешканців Усть-Путильщини. У Хотинській громаді обрали благоустрій, у Великокучурівській – поводження із ТПВ. Ще дві громади-партнерки – Глибоцька та Недобоївська – висловилися за покращення доріг та тротуарів.

– Коли ми провели опитування серед наших старост і мешканців сіл, то всі підтримали ідею вдосконалити саме послугу спорту, – розповідає голова Усть-Путильської громади Марія Ілюк. – Існуючі вуличні тренажери вже застарілі й навіть небезпечні для занять. Нашим мешканцям важливі фізичні заняття для здоров’я, а молоді – й для розвитку та проведення свого дозвілля з користю. Тому нам потрібні нові вуличні тренажери, спортивний інвентар для шкільних спортзалів, у тренажерний зал, який ми хочемо створити в одному із сіл нашої громади, а також для організації простору для дозвілля дітей із особливими потребами.

Фахівці Програми допомогли громадам-партнеркам оцінити потреби мешканців у вдосконаленні місцевих послуг у форматі «Світове кафе» – тобто, обговорення в малих групах. Згодом провели оцінку потреб за більш складною методикою, визначили пріоритети та розробили програми удосконалення послуг.

— «Світові кафе» – це формат консультацій із громадськістю, який включає навчальну складову. Так громади можуть дізнатися про питання, які найбільше хвилюють жителів, та визначити потреби у вдосконаленні послуг місцевого самоврядування, – розповів експерт із послуг місцевого самоврядування Програми USAID DOBRE Олександр Муратов. – Загалом, оцінка таких потреб складається з аналізу статистичної інформації, інтерв’ю з посадовими особами та консультацій із громадськістю. Крім того, надалі до цього ми додаємо опитування лідерів громадської думки. Адже в кінцевому результаті потрібно отримати узгоджене рішення всіх зацікавлених сторін: мешканців громади, органу місцевого самоврядування, громадських активістів тощо. І, відштовхуючись від неї, формувати свої плани, стратегії та окремі проєкти. Таким чином ми спонукаємо громади розвивати соціальну згуртованість та запобігати внутрішнім конфліктам при прийнятті важливих для них рішень.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації