На Буковині до приватизації готують Вашківецький спиртзавод, який "потонув" у боргах

Вашківецький спиртзавод, що розташований у Вижницькому районі Чернівецької області, готують до продажу. Податковий борг підприємства наразі становить майже три мільйони гривень.

Що продають

Вашківецький спиртзавод займається виробництвом алкогольних та безалкогольних напоїв. Про це повідомляють на сайті Фонду держмайна, - пише Суспільне. Майбутній власник протягом деякого часу буде зобов'язаний зберегти профіль підприємства. Також він має зберегти штат працівників.

Борг у три млн грн: на Буковині до приватизації готують Вашківецький спиртзавод
Одне з приміщень Вашківецького спиртзаводу. Фото Фонду держмайна України

Загальна площа підприємства складає понад 15 тисяч квадратних метрів. Лот включатиме понад 900 об'єктів рухомого та нерухомого майна. Зокрема, тут є спиртбаза, дріжджебродильне та брагоректифікаційне відділення, зерносклад та варочна.

Наразі спиртзавод заборгував понад два мільйони гривень податків місцевому бюджету та майже мільйон — державному. Згідно з інформацією, доступною на сайті Державної податкової служби, через борги у нього є конфісковане під боргову заставу майно.

Що каже експертка

Менеджерка антикорупційної організації Transparency International Ukraine Христина Зелінська каже, що борги заводу свідчать про те, що держава — неефективний управлінець. Водночас новий власник зможе вкладати гроші у розвиток підприємства — створювати нові робочі місця та платити в бюджет податки.

Борг у три млн грн: на Буковині до приватизації готують Вашківецький спиртзавод
Одне з приміщень Вашківецького спиртзаводу. Фото Фонду держмайна України

Водночас в бюджеті України немає грошей, аби модернізувати та розвивати застарілі підприємства. Відтак, за словами Зелінської, приватизація допоможе підприємству "вилізти з боргів" та почати розвиватися.

Яка ціна лоту та як продаватимуть

Приватизувати завод планують через відкритий аукціон на порталі Prozorro.Продажі. Переможе той учасник, який запропонує найвищу ціну. Торік Лужанський спиртзавод продали за більш ніж удвічі вищу ціну, аніж стартову.

Наразі Фонд займається підготовкою документів для продажу, відтак ціну поки не називають.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації