Мінекономіки дало "відмашку" АЗС на продаж преміального пального: держрегулювання цін його не стосується

Кабінет міністрів ввів держрегулювання цін на бензин і дизпаливо. Але після демаршу великих мереж АЗС і припинення продажу деяких видів палива, профільному міністерству довелося пояснювати, на які саме товари діє гранична націнка.

В кінці минулого тижня Кабінет міністрів України ( Кабмін) встановив держрегулювання цін на паливо при торгівлі в роздріб. Було ухвалено постанову, якою запроваджено граничні торговельні надбавки (націнки) на бензин і дизпалво на період дії карантину. Їх потрібно було враховувати при встановленні роздрібної ціни.

Однак кілька великих мереж АЗС заявили про припинення продажу преміальних видів палива. Це викликало хвилю обурення серед автомобілістів. І вже сьогодні Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України (МЕРТ) було змушене пояснювати, яких саме видів палива стосуються обмеження і до чого це призведе.

Міністерство економічного розвитку роз'яснило, що означає постанова Кабміну про держрегулювання цін на бензин для АЗС, і чи підпадає під нього так зване преміальне пальне. Вчора його продаж призупинили відразу кілька мереж автозаправних станцій.

Роз'яснення оприлюднила пресслужба Мінекономіки у неділю, 16 травня.

У відомстві нагадали, що уряд з 15 травня і до кінця карантину встановив граничні рівні торговельної надбавки АЗС при продажу дизельного пального і бензину (постанова КМУ №474).

Як уточнюють в Мінекономіки, постанова поширюється на бензин марки А-92, А-95 і дизельне пальне. Преміальне пальне до цього списку не входить.

«Таким чином, під встановлення максимальної торгівельної надбавки не підпадає «брендове преміальне» пальне з покращеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак)», - йдеться в повідомленні.

Це означає, що його можуть продавати на АЗС для автомобілів преміум сегменту за вищою ціною, ніж соціально значуще пальне (А-92, А-95 і ДТ), пояснили у міністерстві.

Нагадаємо, на цьому тижні Кабмін запровадив держрегулювання цін на пальне. Так, до кінця карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального будуть не вищими ніж 7 грн/літр і бензину - не вищими ніж 5 грн/літр.

Вчора стало відомо, що ряд АЗС (зокрема, ОККО, WOG, SOCAR) призупинили продаж преміального дизельного пального і бензину, посилаючись на рішення Кабміну. Як заявили АЗС, продаж брендового бензину за такою ціною буде для збитковим для заправок.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації