Експерти відповіли, чи буде коштувати долар 40 і більше гривень

Кілька днів поспіль курс гривні до долара знижується. НБУ понизив офіційний курс гривні. NV Бізнес дізнався у НБУ та банкірів, що відбувається.

Національний банк України 20 березня підвищив на 0,1594 грн офіційний курс долара до гривні — з 38,9744 грн/$ до 39,1338 грн/$.

Такому рішенню передувало зниження курсу гривні до долара на міжбанківському валютному ринку за останні 7 днів, пише NV.

Як зазначили в Нацбанку, ключовими чинниками впливу на пропозицію валюти є надходження експортної виручки, грошових переказів, кредитних та інвестиційних коштів тощо. «Зі свого боку, попит на валюту визначається потребами в імпорті, передусім тієї його частини, що забезпечує обороноздатність країни та роботу критично значущих галузей. Також ситуативний вплив на попит на валютному ринку мають сезонні та психологічні чинники», — пояснює регулятор.

Банкіри вважають, що курс долара може перетнути позначку в 40 грн. Але це перспектива не найближчих днів, однак після цього відбудеться корекція.

В НБУ у 2024 році очікують збереження структурного дефіциту на валютному ринку. «Це зумовлено особливостями функціонування економіки в умовах війни та враховує припущення щодо збереження високих безпекових ризиків до кінця 2024 року», — відповіли NV Бізнес в пресслужбі Нацбанку.

З огляду на це, НБУ і надалі залишатиметься активним учасником валютного ринку та покриватиме своїми інтервенціями структурний дефіцит валюти на ринку. «Завдяки цьому обмінний курс зможе рухатися в обидва боки — як послаблюватися, так і зміцнюватися — залежно від ситуації на ринку», — пояснив регулятор.

Крім того, в НБУ запевнили, що продовжать згладжувати надмірні курсові коливання.

«Значний обсяг міжнародних резервів підсилює спроможність НБУ виконувати ці завдання. Пріоритетом Національного банку залишається збереження такої курсової динаміки, яка дасть змогу зберегти помірну інфляцію в цьому році та привести її до цільового діапазону у 2025 році», — сказали в НБУ.

Анна Золотько з Unex Bank впевнена, що за поточним курсовим сплеском слід очікувати на зворотній рух курсу, хоча на стратегічному проміжку часу поступове зростання вартості долара є цілком природним. «Я не виключаю подолання позначки 40 грн/$, але не вірю, що це перспектива найближчих тижнів. Курсова стабільність — важливий елемент макроекономічної стабільності, при цьому у регулятора достатньо ресурсів для її забезпечення. Але знову зауважу — стійкість не означає однакові цифри на табло обмінників», — сказала вона.

Юрій Крохмаль з Банку Авангард також вважає, що сильного знецінення гривні не варто очікувати, адже регулятор активно бере участь у роботі валютного ринку та задовольняє весь наявний попит. «Тож вважаю, курс на міжбанку буде й далі знаходитися в обмеженому коридорі 38~39 грн/$ із ситуативними відхиленнями», — сказав він. За його словами, подальша динаміка курсу залежатиме від новин з США щодо фінансової підтримки України та з кордону з Польщею навколо блокади української агропродукції, йдеться у публікації.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації