Чому хлібокомбінат та спиртзавод на Буковині не можуть виставити на приватизацію

Неполоковецький хлібокомбінат та Карапчівський спиртзавод у Чернівецькій області вже два роки планують виставити на приватизацію. Наразі цього не можуть зробити через надмірний залишковий баланс хлібокомбінату та відсутність керівника спиртзаводу.

Про це на пресконференції 2 серпня повідомила заступниця начальника регіонального відділення фонду держмайна Ірина Комаровська, пише Суспільне.

Неполоковецький хлібокомбінат

Рішення про приватизацію Неполоковецького хлібокомбінату ухвалили у липні 2021 року. Це пов'язано з тим, що підприємство збанкрутувало, мало щонайменше пів мільйона гривень боргу та фігурувало у судових провадженнях. Відтоді завод готували до аукціону та планували продати впродовж шести місяців.

Жителі громади були проти приватизації, бо переймались, що втратять роботу. Водночас менеджерка антикорупційної організації Transparency International Ukraine Христина Зелінська у коментарі Суспільного розповідала, що новий власник комбінату зможе вкладати гроші у розвиток підприємства — створювати нові робочі місця та платити в бюджет податки.

Фото: Суспільне

Неполоковецький хлібокомбінат має площу понад 18,5 гектарів. Основний вид його діяльності – виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості. На підприємстві двічі проводили інвентаризацію, каже Комаровська.

За результатами першої перевірки залишкова балансова вартість комбінату становила майже 120 мільйонів гривень – так підприємство могли виставити на аукціон як об'єкт малої приватизації. Однак під час другої інвентаризації балансова вартість підприємства зросла до майже 270 мільйонів гривень – так завод можуть розглядати як об'єкт великої приватизації.

Наразі фонд держмайна має вирішити, виставляти комбінат на аукціон великої приватизації чи додатково перевіряти бухгалтерію й проводити аудит підприємства.

"Це два різні процеси інвентаризації. Ми надіслали лист до центрального апарату держмайна, де мають ухвалити остаточне рішення про подальшу приватизацію цього підприємства. Коли буде рішення, будемо знати, у який спосіб приватизувати підприємство".

Карапчівський спиртзавод

У травні 2021 року Фонд держмайна України вирішив виставити на приватизацію Карапчівський спиртзавод. Його загальна площа становить понад 13,5 гектарів. Там виробляли органічні хімічні речовини.

Щоб виставити завод на аукціон, потрібно провести на ньому інвентаризацію. Ці документи має підписати керівник заводу – хто це, наразі невідомо.

"Згідно з законодавством, підставою для приватизації є дані бухгалтерського обліку. Якщо немає балансу та директора, ми не можемо підготувати об'єкт на приватизацію", – каже Комаровська.

Наразі регіональний фонд держмайна звернувся до Чернівецької районної ради, щоб вони допомогли знайти директора Карапчівського спиртзаводу.

Карапчівський спиртзавод. Фото: Суспільне

Що відомо про малу приватизацію

Мала приватизація - це продаж підприємств, ділянок, споруд, пакетів акцій компаній, які належать державі чи місцевій владі. В Україні приватизація проходить на конкурсній основі через аукціони. До об’єктів малої приватизації належать підприємства та майно, яке коштує до 250 мільйонів гривень. Вся інформація по об’єктах є у відкритому доступі на сайті Фонду держмайна або на платформі ProZorro.Продажі.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації