Буковинські голубці стали національним культурним надбанням

Буковинські голубці стали національним культурним надбанням, повідомляє Чернівецька обласна рада.

Приготування цієї української традиційної страви зараховано до переліку нематеріальної культурної спадщини ще у травні торік. Ініціювала внесення елемента Кіровоградщина.

Але, як відомо, кожен край має що сказати про місцеві цікавинки у приготуванні голубців, тому завдяки активній дослідницькій роботі, обгрунтуванню та зусиллям місцевих громад, наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 719 від 20.12.2023 р. «Про розширення географічного розташування елементу нематеріальної культурної спадщини» територію побутування елементу «Приготування української традиційної страви «Голубці», що включений до Національного переліку елементів НКС від Кіровоградської області, розширено на територію Волинської, Вінницької, Одеської, Луганської, Чернівецької областей, а також Радивилівської громади Дубенського району Рівненської області.

Загалом голубці як страва притаманна багатьом народам і культурам, а одні з перших згадок про страву з м’яса у листку знаходимо ще у працях давньогрецького мислителя Аристофана.

На наших теренах поширені як мініатюрні голубці гуцульського зразка «пальчики», так і зелені голубці в човнику, так і голубці «зимові» з квашеною капустою, так і класичні звичні всім голубці середнього розміру. Як жартують буковинці «до кольóру-до вибóру».

Голубці діляться за сезоном приготування, географією побутування на території області, а також за духовно-обрядовим принципом (пісні або ж скоромні).


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації