Стала мобільність приміської території: Як у Мамаївській ОТГ розбудовують транспортно-туристичний хаб (ФОТО)

БЛИЖЧЕ ДО ЄВРОПИ /

Поїздка велосипедом – звична річ для Мамаївської ОТГ. Тому ще з часу створення об’єднаної громади тут сфокусувались на розвитку інфраструктури. Почали будувати тротуари, пішохідні доріжки, велодоріжки. У результаті в громаді почала вибудовуватись транспортна модель, яка враховує потреби усіх учасників руху.

Надалі тут розпочали роботу над встановленням рівноваги між велосипедом, пішохідним рухом, приватним та громадським транспортом. Адже відновлення балансу є важливим для якості життя.

«У нас була проблема, що людям немає де очікувати громадський транспорт, немає комфортних зупинок. Враховуючи побажання мешканців, ми поставили перед собою завдання облаштувати територію ОТГ смарт-зупинками, які запланували біля Тюльпанового поля у с. Мамаївці та біля дендропарку у смт Лужани», – коментує Лілія Кравчук, начальниця відділу інвестицій та муніципального розвитку Мамаївської сільської ради.

Підготовка заявки на участь у проекті «Посилене партнерство для сталого розвитку», що впроваджується Програмою розвитку ООН за підтримки Уряду Швеції, розвинула ідею смарт-зупинок. У громаді вирішили покращити інфраструктуру приміської території та включити пріоритети сталої мобільності.

Ідея сталої мобільності передбачає надання послуг та створення інфраструктури для переміщення людей і товарів безпечним, економним, доступним, ефективним і надійним способом, при цьому мінімізуючи вуглецеві та інші шкідливі викиди та негативний вплив на довкілля. Чи не найкраще з негативними зовнішніми факторами справляється велотранспортна система.

Оскільки транспортна система має бути не лише екологічною, а й забезпечувати більшу мобільність для всіх, у Мамаївській ОТГ вирішили вибудовувати стратегію вибору транспорту.

Як тільки мешканець обирає для поїздки той чи інший вид транспорту, подорож повинна відбуватися якомога спокійніше та безпечніше. Це вимагає надійної інфраструктури, мережі, що з’єднує точку відправлення і точку прибуття тощо. Все це – елементи транспортної моделі, яку розпочали вибудовувати у громаді.

«Ми виділили більше пріоритетів: велопарковки, автопарковки, створення туристичної карти громади, застосування спільних варіантів мобільності, щоб можна було масштабувати проект на інші громади України. Оскільки жителі активно користуються велотранспортом, хочемо забезпечити можливість залишати велосипед на зупинці, з якої вони пересідають на громадський транспорт. Також розглядаємо реалізувати ідею велоообміну», – продовжує Лілія Кравчук.

Інвестиції у таку інфраструктуру приносять користь усім жителям. А поєднання велосипедного та громадського транспорту також створює хорошу альтернативу автомобілю. Конкурентоздатності цій альтернативі надає створення безпечних місць паркування для велосипедистів біля зупинок громадського транспорту. Також планують запровадити ще одну цікаву європейську практику для налагодження транспортного руху – перехоплюючі автостоянки, так звані «Park&Ride». Автостоянка, сполучена з громадським транспортом, дозволяє жителям приміської зони вирушати в центр міста, полишивши свої транспортні засоби та пересівши в автобус, маршрутне таксі тощо.

У громаді уже встановили смарт-зупинки громадського транспорту, які планують обладнати тривожною кнопкою виклику, відеоспостереження та можливість надіслати аудіо-повідомлення. Це все під’єднають до серверу та моніторів у сервісному центрі хабу, який розмістять у Центрі безпеки. Останній відкрили ще восени минулого року. За потреби жителі або гості громади можуть надіслати сигнал до Центру, звідки його одержать медики чи поліцейські.

Загальний бюджет проєкту, який реалізовують у Мамаївській ОТГ, складає 1 млн 300 тис. грн та передбачає співфінансування 50/50. Та для громади така ініціатива стала прикладом для партнерських відносин бізнесу і громади. Адже до комплексного покращення інфраструктури підключилися також інші підприємці. На партнерських засадах відремонтували сервісний центр, будують пішохідні доріжки. Окрім інфраструктури влада та місцевий бізнес співпрацюють у сфері створення та комерціалізації екогастрономічного маршруту, а також розвивають концепцію SmartCity.

Таким чином, у громаді, розташованій за десять кілометрів від обласного центру, вдалося побудувати партнерську платформу, яка активно реалізовує ініціативи сталого розвитку. Спільними зусиллями тут намагаються підвищити якість життя жителів громади та рівень їхнього комфорту.

Ольга ОБЕРШТ, для БукІнфо (с)

Фото автора


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації