Статисти підрахували, як харчувався пересічний буковинець у 2008 році

ЦІКАВІ ЦИФРИ / У 2008 р. середньостатистичний житель області спожив 40 кг м’яса та м’ясопродуктів, 255 кг молока та молочних продуктів, 276 яєць, по 134 кг хлібних продуктів і овочів, 147 кг картоплі, 47 кг плодів, ягід та винограду, 36 кг цукру, 15 кг олії, 14 кг риби.

Як повідомив БукІнфо заступник начальника Головного управління статистики в Чернівецькій області Віталій Дронь, порівняно з 1990р. обсяг вживання м’ясних продуктів в середньому одним буковинцем зменшився майже на чверть: з 52,4 кг до 40,0 кг ¬– у 2008р. (в Україні – відповідно 68,2 кг та 50,6 кг). Порівняно з 2000р. відбулося зростання споживання м’ясних продуктів на одну особу у півтора раза або на 14 кг. Однак, в Україні за цим показником наша область зайняла останнє місце.

У 2008р. в середньому на одного жителя нашої області приходилось по 255,3 кг молока та молочних продуктів. Хоча порівняно з 1990р. вжиток молочних продуктів знизився на третину. На відміну від м’ясних продуктів, яких минулого року буковинець спожив приблизно на 21% менше, ніж в середньому в державі, молока та молочних продуктів, навпаки, на 19% більше.

Значно краща ситуація склалася із споживанням яєць, рівень якого досягнув показника 1990р. За останнє десятиріччя у 2008р. отримано найкращий результат зі споживання яєць на одну особу – 276 шт. (по Україні – 260 шт.). Пояснюється цей факт нарощуванням обсягів виробництва яєць в області, відродженням птахівництва в сільгосппідприємствах Глибоцького та Заставнівського районів.

Середній рівень споживання хлібних продуктів впродовж останніх шести років встановився близько 130 кг. У 2008р. він досягнув 133,6 кг, що на 30,6 кг (на 29,7%) більше, ніж у 2000р., але менше, ніж у 1990р., на 31,6 кг (на 19,1%). Взагалі хліба буковинці вживають на 15,8% більше, ніж в середньому в Україні. Більше, ніж на Буковині, споживали хліба та хлібних продуктів у 2008р. лише у Вінницькій області – 135,2 кг.

Порівнюючи з початком 90-х, населення Буковини почало більше вживати олії (на 71,3%), овочів (на 37,2%) та картоплі (на 1,4%). Таким чином, недостатність м'ясних продуктів компенсується значно дешевшими овочами, картоплею та олією.

Традиційно в нашому краї картопля є другим хлібом. Кожен житель області в середньому вжив її в 2008р. по 147 кг, що на 11,5% більше, ніж в середньому в Україні (131,8 кг). Високий рівень споживання картоплі притаманий всім регіонам Карпатського економічного району. Так, у Івано-Франківській він становив у 2008р. 183,3 кг, Львівській – 155,3 кг, Закарпатській – 153,7 кг. Порівняно з 2000р. споживання картоплі зменшилося на 25 кг, однак дещо перевищило рівень 1990р. (на 2,1 кг).

Як вже зазначалось, впродовж 1990–2008рр. спостерігалось збільшення обсягу вжитої овочевої продукції. Чернівецька область зараз випереджає середній показник у державі на 3,4%. В Західному регіоні ми також займаємо передову позицію. Так, рівень споживання овочів у 2008р. на Буковині був на 42 кг вищий, ніж у Івано-Франківській та на 18 кг – ніж у Закарпатській областях. Порівняно з 2000р. відмічалось збільшення їх споживання на третину.

Показник споживання олії на одну особу у 2008р. в області був найвищим у Карпатському економічному районі – 14,9 кг. Так, у Львівській області він становив 14,5 кг, Івано-Франківській – 13,5 кг, Закарпатській – 12,4 кг. Якщо в 1990р. буковинці вживали на 25% менше олії, ніж в середньому в Україні, то в 2008р. – майже на рівні.

Рівень споживання середньостатистичним буковинцем плодоягідної продукції у 2008р. склав 46,9 кг (в Україні – 43,5 кг). У сусідніх областях цей показник дещо менший: Івано-Франківській – 33,5 кг, Закарпатській – 39,9 кг, Львівській – 41,9 кг. Як правило, житель нашої області вживає більше плодів та ягід, ніж в середньому у державі. В той же час, відносно 1990р. в області споживається майже удвічі менше плодоягідної продукції.

Відрадно, що за обсягом споживання рибних продуктів на одну особу у 2008р. (13,9 кг) перевищено рівень 1990р. у півтора раза. Це у 4,8 раза більше, ніж у 1995р. та удвічі, ніж у 2000р. Якщо порівнювати з загальнодержавним показником, то середньостатистичний буковинець тут поки що відстає на 20,6%.

Рівень споживання цукру населенням області зафіксовано на позначці 36,3 кг на одну особу (в Україні – 40,9 кг). Порівняно з 1990р. вживання цукру зменшилося на чверть або на 12,9 кг.

Важливим фактором, який позначився на показниках споживання продуктів харчування, є зростання цін. У 2008р. на споживчому ринку області продукти харчування подорожчали на 21,2% (у 2007р. – на 28,6%).

 

БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації