На Буковині відомі буковинці та громадські діячі приєднуються до кампанії вакцинації від коронавірусу

1 з 12

ВАКЦИНАЦІЯ В ДІЇ /

Триває вакцинація від коронавірусу відомих буковинців та громадських діячів.

Так, 10 березня щеплення зробили знані в області журналісти Сергій Зарайський, Олександр Мостіпака, Галина Єреміца, художник Тарас Полатайко (Taras Polataiko), активіст та депутат Чернівецької районної ради Артем Жук, керівник радіостанції «Буковинська хвиля» Олег Сірман та інші.

Усі вони заповнили спеціальну гугл-форму та отримали повідомлення про можливість зробити щеплення, щойно з’явився вільний залишок вакцини Oxford/AstraZeneca, - пише прес-служба Чернівецької ОДА.

– Опрацювавши різні джерела інформації, в тому числі й англомовні видання, упевнився, що Covishield – якісна вакцина. Її виготовляє шведсько-британський концерн, потужності якого розміщено в Індії. Дуже б хотів, щоб українці загалом і буковинці зокрема більше довіряли імунізації, не зволікали зі щепленнями, бо лише так можна перемогти пандемію коронавірусу. Сподіваюся, що мій приклад допоможе у цьому. Вдячний Департаменту охорони здоров"я Чернівецької ОДА за таку можливість, – сказав Сергій Зарайський.

Він також запевнив, що почувається чудово та жодних побічних дій від препарату не відчуває.

Гарне самопочуття має і Олег Сірман. Каже, зробити щеплення його спонукали перші особи держави, які без побоювань вакцинувалися напередодні.

Загалом сьогодні, 10 березня, в області вакцинували 105 осіб (станом на 15:00).

Нагадаємо, відомі буковинці, які хочуть зробити щеплення від COVID-19 та довести на власному прикладі, що вакцинація безпечна й ефективна, можуть заповнити гугл-форму ?? https://cutt.ly/3zwNHFP

До речі!

Українці не зможуть обирати виробника вакцини проти коронавірусу під час державної кампанії імунізації. Якщо людина відмовиться від препарату, яким будуть прищеплювати в певний момент, то втратить шанс на безкоштовну процедуру.

Про це попередив тренер мобільних бригад, сімейний лікар, завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторної допомоги Ужгородського національного університету Павло Колесник, пише KP.UA. Він зазначив, що зараз у світі існує вже більш ніж 100 вакцин проти COVID-19, які перебувають на різній стадії розробки та апробації. Однак лише чотири з них дозволені Всесвітньою організацією охорони здоров'я для використання.

Медик пояснив, що регулювати, яка партія вакцин наступною приїде в Україну, неможливо. Поки в країну завезли препарат AstraZeneca, виготовлений за технологією цього оксфордського бренду компанією Serum Institute в Індії. А вже в квітні очікується поставка вакцини Pfizer/BioNTech, якою будуть вакцинувати наступну групу населення.

"Яка вакцина зайде в країну в майбутньому, сьогодні не відомо. Іншими словами, вибрати собі вакцину неможливо – прищеплювати будуть тією, яка є в наявності для цієї групи на конкретному етапі. І якщо, наприклад, людина відмовиться від вакцинації, то другої можливості зробити щеплення безкоштовно в межах державної програми протягом чотирьох зазначених етапів у неї вже не буде", – сказав Колесник.

Лікар також нагадав, що всі вакцини проти коронавірусу в межах України безкоштовні, й вакцинація проводиться на добровільній основі. Однак поки для імунізації всього населення нашої країни закуплених доз недостатньо, тому процес почали з груп високого ризику.

"На випадок відмови від вакцинації формується група запасу, з неї регіональний координатор підбере людей і запросить на щеплення позачергово. Європейський план дуже грамотно побудований, без блату і нечесного вибору контингенту для вакцинації. Це відкрита і справедлива система", – підкреслив експерт.

Нещодавно міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що можливість платної вакцинації проти коронавірусу з'явиться в українців не раніше літа 2021 року. Він також припустив, що процес може початися і пізніше.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації