Через підтоплення населених пунктів у Чернівецькій області є ризик спалаху інфекційних захворювань

У зв’язку з сильними зливами на території області реєструються випадки підтоплень помешкань, криниць, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг внаслідок чого існує ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити питною водою та харчовими продуктами гарантованої якості. За відсутності привезеної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що через повінь у ці джерела водопостачання могли потрапити зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.

У разі неможливості постачання якісної привезеної води для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою.

При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання), овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.

У зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжо приготовлену їжу.

Перед вживанням їжі обов’язково ретельно мийте руки з милом (також руки можна протирати зволоженими дезінфектантами-серветками).

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

– провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо), перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
– колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду;
– провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
– трупи загиблих тварин та птиці зібрати та поховати на спеціальних могильниках для тварин.

У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним, - повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.


Коментарі:
Більше новин по темі: