Його знали й у Чернівцях: «Схеми» показали низку майна та активів родини Каськіва у Словаччині (ВІДЕО)

ЗНАЙОМІ ВСІ ОБЛИЧЧЯ! /

Журналісти програми «Схеми» у співпраці зі словацьким Центром журналістських розслідувань імені Яна Куцяка виявили низку майна родини Владислава Каськіва у Словаччині – в тому числі, офіс компанії у Братиславі, на яку оформлені землі на Закарпатті, де планують побудувати курорт під «Олімпіаду Зеленського». Землі, як встановили раніше «Схеми», незаконне заволодіння якими є предметом розслідування у кримінальному провадженні НАБУ.

Словацька компанія Carpathian Mountain Resort, яка через низку українських фірм володіє понад пів тисячею гектарів землі на Закарпатті, де за підтримки Офісу президента Володимира Зеленського мають намір побудувати гірськолижний курорт «Боржава», зареєстрована у центрі Братислави. Як з’ясували журналісти, Владислав Каськів став радником цієї словацької компанії, отримавши широкі повноваження представляти та розвивати проєкт в Україні. А згідно з іншим документом, який опинився у розпорядженні «Схем», датованому листопадом 2019 року, йшлося про майбутні плани взагалі закріпити володіння Carpathian Mountain за Владиславом Каськівим.

 

 

За тією ж адресою, де розташований офіс Carpathian Mountain, знаходиться салон краси Vibe Studio, який належить дружині рідного брата Владислава Каськіва – Тетяні.

Втім, коли журналісти навідались туди, з’ясувалось, що цей салон зараз не працює.

Свій бізнес має у столиці Словаччини і сам брат Каськіва – Олександр. Він наразі перебуває в українському розшуку. Згідно з інформацією з місцевого реєстру юросіб, він володіє фірмою, яка надає послуги з оренди нерухомості – Prime Capital.

Як виявили журналісти, реєстрацією як Carpathian Mountain Resort, так і Prime Capital та Vibe Studio займався один і той же словацький юрист – Даніель Григель.

 

 

Олександр Каськів є підозрюваним у справі НАБУ щодо розкрадання коштів Держінвестпроекту, коли ним керував його брат Владислав Каськів. За версією офіційного слідства гроші були виведені з держбюджету під виглядом реалізації проекту «Олімпійська надія» Януковича. Владислав Каськів розслідування НАБУ вважає «безперспективним», слідство триває.

Подружжя Тетяни та Олександра Каськівих також має апартаменти в найпрестижнішому районі Братислави. Один квадратний метр у будинку там коштує від 4000 євро – відповідно до даних з місцевих сайтів нерухомості.

 

 

У липні 2020 року Офіс президента повідомив, що на Банковій відбулася нарада, на якій обговорювалося створення високогірного всесезонного спортивно-туристичного кластеру в Карпатах. Проєкт презентував громадянин Австрії Гернот Ляйтнер. Він є директором згаданої словацької Carpathian Mountain Resort, яка володіє пів тисячею гектарів землі на Закарпатті, де планують побудувати новий курорт. Наразі ці землі арештовані в рамках кримінальної справи НАБУ.

Журналісти також отримали доступ до листування Владислава Каськіва, а також особистих помічників та довірених осіб народних депутатів від ОПЗЖ Сергія та Юлії Льовочкіних. Електронні листи, які охоплюють період з 2014 по 2016 роки, з-поміж іншого, свідчать про те, що Юлія Льовочкіна була причетна до управління рахунками австрійської компанії Teleferic Holdings GMBH. Це одна з компаній, через яку, за версією офіційного слідства НАБУ, були виведені кошти з державного бюджету, призначені на реалізацію проекту «Олімпійська надія-2022». Льовочкіни не відповіли на запит редакції про це листування.

Раніше журналісти видання «Наші Гроші» оприлюднили розслідування, в якому розповіли, що до діяльності Ляйтнера в Україні навколо проєкту курорту Боржава причетна «група Льовочкіна».

 

Від редакції:

 

У 1991 році Владислав Каськів вступив на історичний факультет ЧНУ ім. Юрія Федьковича. Професійну діяльність розпочав у 1990 році позаштатним кореспондентом кількох чернівецьких ЗМІ. У 1992 році був головою Буковинського студентського братства. З 2004 року продовжив навчання в Педагогічному університеті ім. Драгоманова на історичному факультеті та отримав диплом спеціаліста 2006 року.

Каськів - народний депутат України 6-го скликання з 11.2007 року від блоку «Наша Україна - Народна самооборона», № 31 в списку. На час тих виборів був головою правління громадської організації «Інститут політичного розвитку», членом ГО «Пора».

В часи президентства Януковича, аж до зміни влади після Революції гідності, з 23 грудня 2010 по 15 березня 2014 р.р., очолював Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

25 березня 2016 року Національна поліція України оголосила в розшук колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва, якого було звинувачено у корупції.

18 серпня 2016 року був затриманий у Панамі, де переховувався від кримінальної відповідальності за розкрадання коштів на посаді голови Держінвесту за часів режиму Януковича (2010-2014).

21 серпня 2016 року Генеральна прокуратура України направила запит про екстрадицію в Україну із Панами Владислава Каськіва. 8 вересня заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Інтерпол офіційно підтвердив інформацію про затримання Каськіва. 9 вересня суд у Панамі застосував до Владислава Каськіва запобіжний захід у вигляді арешту на 40 діб. 3 жовтня 2016 року заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Владислав Каськів, затриманий у Панамі, вніс заставу у 600 тисяч доларів і був звільнений.

30 березня 2017 року заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що влада Панами відмовилися надати Каськіву політичний притулок.

1 листопада 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Владислава Каськіва екстрадували з Панами в Україну. У той же день Печерський районний суд Києва відпустив Каськіва під заставу у розмірі 160 тис. гривень та зобов'язав здати всі закордонні паспорти.

У 2020 В.Каськіва обрали депутатом Закарпатської облради від ОПЗЖ.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації