Чи буде новий голова облради Бойко розгрібати старі земельні афери часів Мунтяна? - журналістка Світлана Ісаченко

ТАКИЙ СПАДОК /

Новообраний голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко свій перший виїзний візит на комунальні об’єкти обласного рівня символічно здійснив до обласної психіатричної лікарні, яка через дії облради давно переживає божевільні часи.

Олексій Бойко запевнив при своєму призначенні, що під його керівництвом депутати ухвалюватимуть винятково законні рішення.

Такою заявою він, свідомо чи ні, оголосив війну не тільки клану Мунтяна-Осачука, але й своїм однопартійцям на чолі з Лілією Бортич та Василем Козаком. Адже саме Аграрна партія в облраді попереднього скликання забезпечувала Мунтяну усі майнові шкурняки, у першу чергу земельні. Депутати-аграрії не тільки за них одностайно голосували на пленарних засіданнях, але й благословляли на постійній комісії з земельних відносин, яку тримали і продовжують тримати у своїх руках.

Щойно в облраді нинішнього VIII скликання відбувся розподіл постійних комісій. Земельну очолив «козаківець» з Сокирян Василь Гончар. Що цікаво, комісію з управління комунальним майном умудрився прихопити Іван Мунтян. Невже Бойко продовжуватиме діяння своїх «попєрєдніків»?

З появою ж зараз в лавах аграріїв голови обласної ради VI скликання і депутата облради з великим стажем Михайла Гайничеру, можна сказати, що обласний осередок Аграрної партії у недалекі 2013-2015 роки підвів базу під афери з комунальним нерухомим майном.

Тепер Бойкові ці афери розгрібати.

Ніхто не очікує, що Козак з Гайничеру і Бортич будуть посипати голову попелом і прилюдно каятися перед територіальними громадами області (найперше – перед громадою Чернівців) за свою активну участь в розкраданні комунальних земель і у своїх численних протиправних діях в сесійній залі.

Тим більше ніхто навіть уявляти не збирається, що Олексій Сергійович порушить священну для сокирянців субординацію і посміє вказати своєму патрону Василю Васильовичу на його, Козака, протиправні кроки в Чернівцях (це ж вам направду – не Сокиряни!).

Проте Бойку доведеться найближчим часом щось таки робити, зокрема, з незаконним рішенням мунтянівської обласної ради № 66-38/20 «Про припинення та передачу права постійного користування земельними ділянками», ухваленим 6 серпня цього року.

Ще у 2017 році Вищий господарський суд України (за позовом тодішнього мера Чернівців Олексія Каспрука до Чернівецької облради) вказав обласній раді забиратися геть з комунальних земель територіальних громад. Домогтися виконання цього та інших судових рішень, а також зробити неможливим подальше порушення законів в облраді зобов’язанні були в першу чергу депутати-аграрії, серед яких чимало дипломованих юристів. Але замість цього земельні відносини в області ще більше загрузали в беззаконні.

Втім, Бойку зовсім необов’язково домагатися скасування згаданого рішення № 66-38/20. Доста при перереєстрації права землекористування медичними закладами обласного підпорядкування вказати в Державному реєстрі речових прав їх законного власника.

Перереєстрація вже триває. Державні реєстратори Чернівецької міської ради (!) далі продовжують землю Чернівців реєструвати за вигаданою при Гайничеру територіальною громадою області в особі Чернівецької облради. Влада міста на це спокійно споглядає.

У нинішнього мера Чернівців мало б виникнути чимало питань. Приміром, кому і яким чином з власності міської територіальної громади Мунтян і його команда вивели гектар землі (кадастровий номер 7310136300:15:004:0001), який ще недавно був в постійному користуванні обласного кардіодиспансеру? Що робиться з землею фільмо- і автобази, гериатричного пансіонату, дитячого протитуберкульозного санаторіїю? І цей список можна продовжувати довго.

А також з тексту згаданого рішення виникає питання (на жаль, не у прокуратури області) про законність дій облради щодо поділу земельної ділянки у 9,18 га у Чернівцях на Мусоргського, 2, постійним користувачем якої є обласна психіатрична лікарня. З барського плеча за участі депутатів обласної ради, у першу чергу від Аграрної партії, 0,5838 гектари території психлікарні (кадастровий номер 7310136300:08:001:0206) мали услід за будівлями відійти без будь-якого аукціону поки в оренду (з правом відчуження) відомому в облраді і психлікарні бізнесмену для облаштування чергових генделиків у найвигіднішій для комерції частині Чернівців.

Василь Чоботар вже самий розуміє, що з цими аферами з комунальними будівлями і землею на Мусоргського, 2 потрапив через Мунтяна у велику халепу (хоча й не таку страшну, як Юрій Кушнір з Брусницею). Принаймні, він заявив керівництву психлікарні, що не збирається сплачувати 100 тисяч грн. боргу за оренду її майна. Воно все одно, з усього видно, йому не дістанеться, тому, мовляв, хай сплачує Мунтян, який заварив цю зупу.

Днями Олексій Бойко з’ясовував ситуацію на місці і вів предметну розмову з керівником медзакладу Анжелою Левицькою.

До речі, 16 грудня Левицька виграла у облради ще й апеляційний суд і відтепер є повноправним генеральним директором Чернівецької обласної психіатричної лікарні. Правда таки перемагає і за неї варто боротися!

З усіх цих подій слід очікувати, що, попри дії членів Аграрної партії, Бойко з Клічуком знайдуть, яким чином безболісно для обласної ради і окремих її депутатів навести таки законний порядок у володіння комунальними землями міста.

За Клічуком до Бойка потягнуться інші керівники місцевого самоврядування обкрадених тергромад області за часів Гайничеру і Мунтяна. Найперше – Шемчук з Брусниці, той самий В.М. Шемчук, який під час свого депутатства в облраді наніс громаді цього села великі майнові збитки…

А територія психлікарні Бойкові вкрай не сподобалася. Зараз там забирають аварійні дерева. Взагалі нова влада міста збирається психлікарню запроторити куди подалі (хай навіть і в самі Сокиряни!), з парку австрійських часів зробити сучасний відкритий сквер, а з корпусів, де більше ста років лікували психічно хворих людей, – музеї.

Точно над Мусоргського, 2 у Чернівцях тяжіють якісь дивовижні чакри.

Світлана ІСАЧЕНКО, журналістка

Персональна сторінка у Фейсбук


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації