Різдвяне послання Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

Різдвяне послання
Боголюбовим священнослужителям, монахам і монахиням та всім вірним Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

«Слава во вишніх Богу і на землі мир людям доброї волі» (Лк. 2,14)

Христос Рождається!

 

 

Різдво Христове – це Тайна воплочення Слова Божого на землі. «І слово сталося тілом і оселилося між нами» (Ів.1,14). У вертепі біля Вифлеєму сталася історична подія – Слово Боже у вигляді немічного немовляти прийняло людське тіло. Прихід Месії на землю звершився! Син Божий народився, і ця подія відкриває людям надію на визволення з полону гріха, приносить мир на землю. Тому кожне сотворіння прийшло до вертепу поклонитися Творцю неба і землі.

Вертеп – це місце, яке дуже виразно промовляє до людей через ангелів. Небесні хори своїм ангельським співом сповіщають нам архіважливу новину: «Слава во вишніх Богу і на землі мир людям доброї волі» (Лк. 2,14). Це послання звучить над Землею вже понад 2000 років, але його чують тільки люди доброї волі. Господь посилає через ангелів звістку про мир до нас, але з дуже важливою умовою. Єдина умова для людей – необхідно віддавати славу живому Богові на висотах, а потім отримати у своє життя мир від Господа. Насправді, люди хочуть йти простішою дорогою – прийняти мир у свою домівку, у життя своїх дітей, але справжнього носія миру - Сина Божого, не приймають до своєї оселі. У Вифлеємі також не знайшлося місця для убогої Пресвятої Родини, а тому люди відправили їх ночувати за місто у вертеп. Однак таким шляхом людству не віднайти миру.

Відома українська письменниця Уляна Кравченко подію Різдва осмислила в національному ключі. Згідно з припущенням авторки, Вифлеємська зоря поєднала всіх людей із Богом і посприяла прагненню українського народу стати свідомим свого покликання:

Жадоба волі в нас одна!
Безсилий ворог проти злуки!
Поєднані – поборем зло!
Ми бачимо наш вільний край…
Хоч раз у рік…хоч раз у рік,
як родиться Бог чоловік.


Ісус Христос часто звертався до людей зі словами «Мир Вам!» (Ів.20,19). Священики також у часі Літургії благословляють вірних неодноразово цими словами. Мир є одним із дев’яти плодів Святого Духа. Жити згідно Заповідей Божих, бути охрещеним – цього недостатньо. Щоб називатися «християнином» потрібна допомога від Святого Духа і прикладання власних зусиль людини. Святий Іван Золотоустий навчає, що правдиве щастя і мир – означає уникати зла і практикувати чесноти.

Ісус Христос – це Бог миру, котрий приходить із вертепу. Божий Син просить прийти нас у майже безлюдне місце, зупинитись біля ясел, де народився Спаситель, та взяти цей спокій до своєї душі. Опісля першими подати руку примирення ближньому, тим самим показуючи свою «добру волю» до віднайдення миру та готовність послужити. Служити – означає співпрацювати з Богом для добра людей. Співпраця з Богом – означає те, що Господь розпочинає роботу і закінчує, а нам треба бути у ласці Божій та з миром у серці.

Господь взиває до всіх людей залишити гордість, а повчитися покори від народженого Ісуса у Вифлеємі. У покорі прийти до Христа і сокрушеним серцем, подібно до євангельського митаря, промовити: «Боже милостивий будь мені грішному». А хто завинив перед українським народом, також виявити своє покаяння. Налагодивши спокій у суспільстві, ми зможемо йти до храму на святкову Різдвяну Службу Божу із чистою совістю та миром Божим у душі.

Отже, християнин-українець, за прикладом самарянина, має покласти свою любов на жертовник Божий задля щасливого майбутнього молодої України. І тому існує велика потреба молитви за молодь, більше аніж потреба насущного хліба. Папа Франциск у посланні з нагоди дня миру говорить: «Потрібно навернення сердець, яке дозволить кожному визнати в іншому брата» (…), бо «саме цей дух рухає багатьма людьми на користь миру» (Посл. Папи Франциска з нагоди дня миру, Ватикан, 8 грудня 2013 року). І тоді віднайдемо мир у своїй душі та душі цілого українського народу!

В Україні маємо дуже багато добрих людей. «Але замало бути добрим – треба робити добро», – каже Блаженніший кардинал Любомир Гузар. Добро чинити – означає жити Божим життям. Не будемо більше засівати цю землю насінням відмінним від любові. Нехай Божа любов наповнить серця молодих людей вірою в перемогу і Божою любов’ю у мирний спосіб вилікувати наше суспільство від гріха.

Просимо Святого Духа і Пресвяту Богородицю щоденно дарувати Україні духовний спокій, а нашій молоді подати натхнення до праці та надію на краще життя. Нехай Новонароджений Христос з Вифлеєму благословить духовенство і вірних нашої єпархії миром з небес, а людям похилого віку подає свою благодать і здоров’я. Нехай щедро сходить мир і благословення Господа нашого Ісуса Христа на нашу державу Україну.

Христос Рождається! Славімо Його!

Адміністратор Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ
Єпископ Василій Івасюк


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації