Архівні новини зі старого сайту в процесі переносу, тому тимчасово зображення будуть недоступні. Вибачте за незручності

Лебеді "шипуни", які оселилися на Пруті біля Мамаївців, продовжують милувати око буковинців

  • 403
КРАСА ВРЯТУЄ СВІТ / 

Близько двохсот лебедів обрали найбільш сприятливе місце для проживання річку Прут неподалік людських домівок. Відвідувачі радо фотографують пернатих, а ті хто вже довгий час доглядає за лебедями підгодовують птахів зерном.

  

Крига починає танути, стає небезпечно ходити біля берегів водойми, але буковинці попри все приїжджають помилуватися птахами, які вже близько двох тижнів мешкають у цій місцевості. Хоча вже пройшло вдосталь часу щоб пернаті освоїлися і звикли, але лебеді все ж не підходять близько до відвідувачів і нечасто випливають із води, - інформує кореспондентка БукІнфо.

«Вперше вирішили тут прогулятися сім’єю і найбільше нас вразила кількість лебедів. Взяли зі собою трохи пшениці, бо діти хотіли їх погодувати, але я бачу лебеді не голодні. Напевно через те, що місцеві жителі кожного ранку їх підгодовують», - ділиться своїми враженнями Михайло Гавриш.
 


Один із відвідувачів Тарас Савчук вчитель географії місцевої школи, розповідає чому рідкісний вид поселився у цій місцевості:

«Річка Прут, на якій зараз мешкають птахи, є гірсько-рівнинного типу. Спокійна, неглибока, без різких порогів незамерзаюча водойма дає сприятливі умови для життя лебедям і можливість пережити найхолодніші дні року. Якщо їм буде комфортно, то вони й надалі будуть проживати у цій місцевості та сформують гнізда для народження потомства. Якщо люди хочуть підгудовувати птахів, то це необхідно робити виключно зерном: жито, пшениця, ячмінь, кукурудза. Категорично заборонено годувати їх хлібом чи іншими харчовими продуктами, бо це стає причиною формування грибкових захворювань шлунку лебедів».
 


На офіційній сторінці Фейсбук Мамаївського ОТГ повідомляють що це один з рідкісних представників пернатого царства — лебедів шипунів, який облюбував для себе акваторію річки Прут на території селища.
 

У природі, як правило, ці пернаті мешкають на малолюдних річках та озерах, які поросли очеретом, проводячи майже весь час на воді. Але всупереч цьому, лебеді обрали водойму поблизу від місця проживання людини. Це означає, що до птахів дуже добре ставляться і їх підгодовують.
 
 
В даний час на водоймі знаходяться більше 200 лебедів. Цей вид перебуває під охороною Директиви ЄС про охорону диких птахів, Бернської та Боннської конвенцій та Угоди про охорону афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів. 
 
Даяна ГРУБЕР, студентка ЧНУ ім.Ю.Федьковича
Фото автора