Гуцульська бринза може стати продуктом з маркою географічного зазначення в ЄС
ДАЙ БОЖЕ! /
Гуцульська овеча бринза готується стати першим в Україні продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС. Про це Укрінформу повідомили в Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, презентація якої відбудеться 2 вересня у Рахові на Закарпатті під час XVIII фестивалю-ярмарку "Гуцульська бринза".
"В Україні першим продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС, готується стати гуцульська овеча бринза, яка є абсолютно автентичним продуктом, оскільки більше ніде не виробляється. Це сир з овечого молока, виготовлений за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Екологічність та натуральність – головна цінність цього продукту, що передається з покоління в покоління, починаючи з XV століття. Настав час захистити свій продукт під особистою маркою географічного зазначення. Це допоможе його просуванню на світові ринки", - уточнили в Асоціації.
На фестивалі "Гуцульська бринза", який є "візитівкою" Рахівського району, можна буде побачити справжні традиції гуцулів-полонинників – їхній побут, ремесло, культуру, гостинність і здобутки.
Також у межах програми фестивалю відбудеться дегустація бринзи, виступи фольклорних колективів, дегустація страв національної кухні.
Довідково: марка географічного зазначення є знаком, що наноситься на продукт і посвідчує його високу якість, довгу традицію виробництва й особливий зв'язок з територією, де його виготовляють. Географічні зазначення допомогли здобути світову славу таким продуктам, як шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан і багато інших.
"В Україні першим продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС, готується стати гуцульська овеча бринза, яка є абсолютно автентичним продуктом, оскільки більше ніде не виробляється. Це сир з овечого молока, виготовлений за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Екологічність та натуральність – головна цінність цього продукту, що передається з покоління в покоління, починаючи з XV століття. Настав час захистити свій продукт під особистою маркою географічного зазначення. Це допоможе його просуванню на світові ринки", - уточнили в Асоціації.
На фестивалі "Гуцульська бринза", який є "візитівкою" Рахівського району, можна буде побачити справжні традиції гуцулів-полонинників – їхній побут, ремесло, культуру, гостинність і здобутки.
Також у межах програми фестивалю відбудеться дегустація бринзи, виступи фольклорних колективів, дегустація страв національної кухні.
Довідково: марка географічного зазначення є знаком, що наноситься на продукт і посвідчує його високу якість, довгу традицію виробництва й особливий зв'язок з територією, де його виготовляють. Географічні зазначення допомогли здобути світову славу таким продуктам, як шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан і багато інших.
Більше новин по темі:
-
Гуцульські запаски та буковинські рушники на голову: виставку, присвячену культурі буковинців, відкрили в Ужгороді
-
"Немає й не було такого": в ПЦУ зробили заяву про свято Івана Купала
-
Буковинське поминальне деревце стало елементом нематеріальної культурної спадщини - рішення Мінкульту
-
"Вишивати - оберігати, вірити, чекати": День вишиванки в Чернівцях відбувся з акцентом на Перемогу
-
Засновниця Дня вишиванки Леся Воронюк: про сорочку Бандери і правдиве українське дитинство
-
У дворику ратуші відбувся захід «Переможна вишиванка», у якому взяли участь жінки-переселенки