Якщо Клічук стане мером Чернівців, то для створення своєї більшості у Ратуші змушений буде віддати посаду секретаря "Європейській солідарності", - Петро Кобевко

ОДКРОВЕННЯ ВІД ПЕТРА /

Після всіх судів-пересудів у Чернівецькій міській раді повністю змінилися розклади сил. Як відомо, один бюлетень визначив двох депутатів: у партії «Команда Михайлішина» додався депутат Козак, воїн АТО. А у партії «Єдина альтернатива» один депутат втрачений.

Якщо коаліцію формувати за ідеологічною основою, то до більшості увійдуть: «Єдина альтернатива» – 10 депутатів, “Європейська Солідарність” – 6 депутатів, “Пропозиція” – 6 депутатів. Разом 22. Вони мають дуже хитку більшість. Якщо хтось якимось чином не зможе бути присутнім на сесії, то більшість зникає.

З джерел, яким ми довіряємо, стало відомо, що задовго до другого туру голосування за мера, ведуться переговори між іншими політичними силами. Зокрема, ЄА – 10 депутатів, Слуга народу – 5 депутатів, Народний контроль – 5 депутатів. Разом – 20. Тобто більшості немає. Поки що.

Бо результат виборів голови може змінити настрої кількох не дуже стійких депутатів у фракціях ЄС, «Команда Михайлішина» та «Пропозиція».

За таких розкладів, якщо виграє Клічук, він матиме свою особисту більшість. Але заради цього змушений буде віддати посаду секретаря, наприклад – Каспруку. Це небезпечно для міської ради. Бо там утворяться дві опозиції – ЄС та Василя Продана. У якийсь час вони зможуть об’єднатися. Потім повернути назад ренегатів і отримати більшість, котра розвалить ЄА і голову Клічука.

Виграш Михайлішина матиме прогнозованого секретаря Василя Продана та його більшість.

Таким чином тільки об’єднання ЄА+ЄС+Пропозиція зможе врегулювати місто від майбутніх можливих катаклізмів.

І як би цього не хотів Клічук, він змушений буде віддати посаду секретаря Василеві Максимюку з «Європейської солідарності».

Поки чекають другого туру виборів голови міської ради, в обласній раді уже кілька тижнів відбуваються сепаратні переговори. Ціна їх – місце голови облради. Кожен учасник цих переговорів вважає себе хитрішим і розумнішим за іншого.

Вже визначили й претендентів на посаду голови.

Першими висвітили з Києва депутата від «Слуги народу» Володимира Жаровського. Але на місці повстали депутати СН. Вони вимагають аби раду очолив №1 списку партії кандидат історичних наук Микола Гуйтор. Негласно цю кандидатуру підтримав голова ОДА Сергій Осачук.

Жаровського «слуги» вважають фігурою ненадійною і некомпетентною. Йому ще закидають те, що він був у партії ВО «Батьківщина», звідки з ганьбою прогнаний. Також Жаровського асоціюють з нечесним веденням бізнесу та структурами лісо-мисливських господарств на кордоні з Румунією.

Але Жаровського лобіює наш земляк при Зеленському Павлюк, який також небайдужий до кордонів України та бізнесу, пов’язаного з ним.

Тож навіть вся фракція СН не проголосує за одну кандидатуру з своїх лав.

Василь Козак у цих умовах, напевне, матиме свою вигоду. Він може виставити на політичні торги Олексія Бойка, заступника голови ОДА, а раніше свого заступника. Але він також проблематично набиратиме необхідних голосів для зайняття посади голови.

Швидше за все в облраді відбудуться великі політичні торги. І кожна фракція матиме можливість щось придбати. Якщо не заступника, то голову комісії.

А люди?..

А хто і коли з ними рахувався?

Петро КОБЕВКО, шеф-редактор газети "ЧАС"


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації