Чернівецькі політологи про те, що відіграє вирішальну роль у другому турі виборів

ТАКИЙ ПРОГНОЗ /

До другого туру потрапили кандидати від "Єдиної Альтернативи" Роман КЛІЧУК, та кандидат від Команди свого імені – Віталій МИХАЙЛІШИН. Редакція "Молодого Буковинця" запитала у чернівецьких політологів, як вони оцінюють електоральні настрої чернівчан та які шанси на перемогу в обох кандидатів?

Сергій ФЕДУНЯК, доктор політичних наук, професор ЧНУ:

"Вибори відбудуться вже за кілька днів. Як відомо за попередніми даними, у першому турі з результатом 27% переміг Роман КЛІЧУК, а його політична сила "Єдина Альтернатива" отримала найбільше мандатів у міській раді.

Результат Віталія Михайлішина – 21%, хоча до першого туру усі соціологічні служби прогнозували його перемогу.

Обидва кандидати позиціонують себе як проєвропейські лідери, використовують у рекламі слогани "народний мер" (Михайлішин) та "новий мер" (Клічук). Втім Віталій Михайлішин вже обіймав посаду секретаря міської ради, виконував обов’язки міського голови часів президентства Януковича, був членом "Партії регіонів", а Роман Клічук був депутатом обласної ради від партії "Батьківщина".

Сьогодні триває активна рекламна кампанія, основні акценти якої зроблено навколо перших кроків кожного з кандидатів у разі обрання міським головою та членів команди.

Тут варто зазначити про вагому перевагу лідера "Єдиної Альтернативи", адже навколо нього згуртувалася значна частина інтелігенції, лікарів, підприємців, людей відомих та успішних.

Власне, на мою думку, саме цей пабліцитний капітал дозволив "Єдиній Альтернативі" здобути перемогу на виборах до Чернівецької міської ради.

Перед другим туром незначну перевагу має саме Роман Клічук, як людина, котра досі не обіймала посади очільника міста. На його користь також грає підтримка електорату Пропозиції (ексмера Каспрука), Європейської Солідарності та значної частини виборців Слуг народу, котрі хочуть бачити нові обличчя.

Але кінцевий результат залежатиме насамперед від явки виборців на дільниці у день виборів. Чимало мешканців стомлені від виборчого процесу, інші остерігаються мас хворих на Covid -19. І звичайно ж, є категорія виборців, котрі традиційно ігнорують вибори, у Чернівцях їх доволі високий відсоток. Переможе той з кандидатів, який зможе мобілізувати свого виборця".

Водночас Ігор НЕДОКУС ► , кандидат політичних наук, доцент кафедри політології та державного управління ЧНУ вважає наступне:

"У неділю чернівчани оберуть у другому турі мера, котрий наступні 5 років визначатиме вектор розвитку нашого міста.

Ця виборча кампанія цікава насамперед через протистояння старих і нових політичних еліт.

Команда Михайлішина – це політична сила, що виникла на уламках Партії регіонів та Рідного міста, від якого балотувався Віталій Михайлішин у 2015 році. Розуміючи низький рейтинг Рідного міста, відповідального за стан справ у місті, команда Михайлішина фактично зробила ребрендинг, назвавши політичну партію іменем її лідера.

Натомість Роман Клічук очолив нову політичну силу, котра зі старту позиціонувала себе як єдина альтернатива протистоянню більшості від Рідного міста Продана-Михайлішина з одного боку, та ексмера Олексія Каспрука – з іншого.

Для мене очевидною є перевага перед другим туром Романа Клічука, оскільки на його боці окрім значної частини чернівчан ще й мери сусідніх успішних міст, котрі публічно висловилися на його підтримку (Івано-Франківськ, Хмельницький, Житомир).

Ще однією важливою перевагою Клічука є брудна кампанія, котра ведеться проти нього впродовж усього електорального циклу.

Щоденні випуски новин та "гучні розкриття" телеканалом Чернівецький промінь, який належить соратнику Михайлішина Василю Продану, насправді лише додають балів Роману Клічуку, адже чернівчани вже мають досвід політичної боротьби і фейкових новин.

Безперечно, є й категорія мешканців міста, котрі легко вірять у замовні матеріали, особливо серед літніх людей, але таких меншість.

У другому турі очікується низька явка виборців, і лише це може завадити Клічуку перемогти".

На думку політологів, у другому турі виборів вирішальну роль відіграє явка виборців, тому від того, скільки чернівчан прийде на виборчі дільниці вже цієї неділі – залежатиме, що чекатиме Чернівці на наступні 5 років.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації