Чернівецька мисткиня Світлана Крачило презентувала ексклюзивний дизайнерський проект «PREЧИСТА. Друге життя вишиванки»

ТВОРЧА МИТЬ / 

14 березня у відділі мистецтв Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Івасюка відбулася презентація авторського проекту дизайнера та художника Світлани Крачило «PREЧИСТА. Друге життя вишиванки». Про це повідомляє кореспондент БукІнфо. Колекція стародавніх декоративних рушників, показ сучасних строїв,у основі яких – українська вишиванка, делікатне музичне обрамлення, фахова розмова навколо автентики – такі смислові полюси заходу забезпечили його глибинність. Сама назва проекту виходить із однойменного трієнале «PREЧИСТА», що є авторською ініціативою Чернівецького обласного відділення НСХУ.
 
«Цей проект – про українську жінку, - розповідає Світлана Крачило. – Українська жінка асоціюється саме з вишиванкою. І тут важливо зазначити, що говоримо не лише про вишиванку як свято, а і вишиванку на щодень. Стильний, практичний, але ексклюзивний одяг, який виник лише тому, що ми дали старовинним вишиванкам ще один шанс. Звичайно, перекроювати автентичні речі я би собі не дозволила. Але цілком буденні, до того ж з пошкодженнями (часто до мене потрапляє лише фрагмент одягу) – чому ні? Доклавши зусиль і уяви, отримуємо унікальну річ».
 
Дизайнера також окремо сказала про рушники, що становили панораму заходу – за її словами, їх енергетика на рівні Марії Примаченко в тому абсолютному вітаїзмі, замилуванні життям, десь навіть наїві.
 
Про значення вишиванки як коду нації у своєму виступі окреслила співорганізатор Дня вишиванки Оксана Добржанська, наголосивши: відтворення традиції є запорукою цілісності.
 
Окрасою заходу стали виступи ансамблю «Буковиночки» (керівник – Ярина Вишпінська) та кобзаря-лірника Віктора Перепелюка.
 
Модератор заходу, завідувач відділу мистецтв ЧОУНБ Любов Шилюк, ділячись родинною історією унікальної скатертини, поставила риторичне питання до залу: наче і неважко підійти з розумінням до старовинних речей, які потребують відновлення. Наче і нічого поганого немає в тому, що речі зачинені в скриню і лише провітрюються, бо вже не можуть використовуватися. Але чи вони в такому випадку живуть?...
 
 
 
 
 
 
 
БукІнфо (с)

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації