13 жовтня в приміщенні редакції газети «Буковинське віче» Ірина Каленик (дружина Анатолія Федірка) презентуватиме виставку «Дещо про жінку»

Літературно-мистецька премія імені Ольги Кобилянської
заснована редакцією газети «Буковинське віче» та ГТК «Буковина»

Номінація «образотворче мистецтво»

Ірина Каленик
Виставка-презентація
«Дещо про жінку»

Твори, презентовані на даній виставці, представляють арт проекти Ірини Каленик з різних років: з серій «Всі жінки»(1999р.), «Всі жінки –ІІ.P.S.»(2000р.), «Альбом»(2000р.), «(Не) Приватна колекція»(2003р.), «Дещо about Dance»(2010р.) - об’єднані єдиною темою, що є головною в творчості художниці – темою Жінки.

Авторка досліджує жінку в різних соціальних і часових зрізах епохи, досліджує її ментальність, шукаючи її довершеність і самодостатність.

Відео, презентоване на виставці – це частина останнього проекту Ірини Каленик «Дещо about Dance»(Дещо про танець), представленому в травні цього року в «Я Галерея», м.Київ.

«…Ірина Каленик обрала 20-ті рр. XX ст. не випадково. У темі танцю їх естетика заграла по-новому. Модерн був часом емансипації. Жінка голосно та впевнено заявила про себе не тільки як про жінку, а й як про особистість. Жінка як жінка, жінка як людина, жінка як чоловік – ці традиційні образи в роботах Ірини створюються за допомогою модернового антуражу; найкраще проявити їх, вдихнути життя може саме танець. Він є символом епохи, універсальною комунікацією, що не потребує перекладу ні між країнами, ні між поколіннями. Для художниці dancing – найяскравіше поєднання мистецтва, історії і сьогодення, «застигла цитата часу».

«Мета цього образотворчого експерименту, – говорить авторка, – поєднати соціум і ретроцитати в одному художньому проекті». Ірина буквально «цитує» свої образи: чорно-білий живопис на кольоровому тлі ніби вириває з минулого фрагменти в суто постмодерністській традиції, створюючи оте «нове старе», що вислизає за рамки звичності та звичайності, таке очевидне, але таке невловиме.» П.Гудімов.

Головними діючими особами цієї частини проекту – відео – є наші сучасниці – жінки, різного віку, різних соціальних прошарків, різні за соціальним статусом – яких об’єднує любов до танцю – самореалізація через танець. І танець в цьому проекті як застиглий кадр – цитата часу. Через образ жінки художниця досліджує життя, людину, суспільство.


Презентація виставки відбудеться 13 жовтня 2010 року о 15.00 год.
в приміщенні редакції газети «Буковинське віче» за адресою:
м.Чернівці, вул.Ю.Федьковича, 52.

 

БукІнфо (с)


 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації