За "хохлів" до СБУ. У Чернівцях хотіли заборонити інсталяцію з "українцями на колінах", але розум переміг

Інсталяцію чернівецького художника Івана Салевича хочуть заборонити експонувати у галереї "Вернісаж". Його робота "Хохли" мала стати частиною виставки до Дня Незалежності України. Через неї художника викликали на допит в СБУ.

Про це художник Іван Салевич розповів у коментарі Суспільному.

Інсталяція "Хохли" зображує людей у вишиванках, які стоять на колінах та "спрямовують погляд до Росії". Таким чином Салевич хотів зобразити, що "велика частина українців не визначилася зі своєю національною ідентичністю".

Директор галереї Ігор Сорокоумов через інсталяцію звернувся до служби безпеки. Він вважає, що композиція може образити людей. У коментарі Суспільному сказав, що виставка може сприйматися двояко, тому хотів "поставити її на гальма".

Художніми засобами Іван Салевич хотів передав відсутність національної ідентичності. Фото: Суспільне Буковина

Після звернення директора, художник Салевич понад дві години перебував на допиті. Його запитували, чому той використав російський прапор. Зрештою, виставити роботу дозволили, проте з пояснювальним текстом, щоб твір не сприймали двояко.

Будь-який мистецький твір не може забороняти посадовець, – каже мистецтвознавець Олександр Сушинський. Цензурувати можна лише ту роботу, яка містить заклики до насильства або загрозу нацбезпеці країни.

Виставка у центрі культури "Вернісаж" триватиме з 18 серпня до 10 вересня.

Іван Салевич – заслужений художник України. Автор пам'ятників Паулю Целану та героям Буковинського куреня, які встановлені в Чернівцях.


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації