У Києві Еміль Крупник завершив роботу над професійним реміксом пісні композитора Гамми Скупинського «Майн Чернивець (Мої Чернівці)»

ПРЕМ’ЄРА /

Днями в Києві було завершено роботу над професійним реміксом пісні композитора Гамми Скупинського «МАЙН ЧЕРНИВЕЦЬ (МОЇ ЧЕРНІВЦІ)». Пісня - слова і музика - була написана автором в 1975 році спеціально для репертуару знаменитої єврейської актриси і співачки Сіді Таль. Однак, через низку обставин так з її вуст і не прозвучала.

Ця єдина естрадна пісня про Чернівці єврейською мовою ідиш, (при цьому автор склав паралельно і український текст) по сьогодні ніколи не виконувалася професійно.

Вчора поет і шансоньє Еміль Крупник, автор численних пісень про Чернівці, представив офіційну версію реміксу цієї пісні.

«Я давно мріяв переспівати цю першу професійну пісню про Чернівці, - сказав ВИДАННЮ Еміль Крупник, - і ось сьогодні, завдяки Євгенію Штернбергу, меценату з Німеччини, моєму другові й однокласснику по 26-й школі м Чернівці, а також моїм колегам-музикантам, мрія стала реальністю!», - каже автор.

Пісню «Майн Чернивець (Мої Чернівці)» зі змішаним ідиш-українським текстом було записано у київській студії Олександра Федоренко, відомого в Україні звукооператора, який працює на постійній основі з Іво Бобулом.

Аранжування - Анатолій Манді;

вокал:

Еміль Крупник

Олександр Кот

жіночий ідиш-дует «НІГУН» -

Олена Вінн та Ірина Сідоровська

За участю «КИЇВ КЛЕЗМЕР БЕНД»:

скрипка - Фелікс Шустер;

акордеон - Олександр Кот;

кларнет Геннадій Волоцький.

Для довідки:

ГАММА СКУПИНСЬКИЙ - композитор, автор численних ранніх хітів Софії Ротару (найвідоміший - "Ти - сонце в небi, ти - квіт рожевий ..."), в 1979 році емігрував до США і там досяг видатних успіхів, особливо у кіноіндустрії Голівуду.

Він заснував в США власну пост-продакшн студію «Gamma Soundworks». Співпрацюючи з такими відомими кіностудіями, як «Соні Пікчерс», «Кушнер-Локе», «Нью Вейв», а також з незалежними кінематографістами, Скупинський створив саундтреки для десятків фільмів.

Саме Скупинський написав музику до фільмів за участю легендарного Джекі Чана, йдеться про ті самі фільми, які ми з захопленням дивилися в 90-х на перших своїх відеомагнітофонах. У 2000 році фільм з музикою Гамми Скупинського «Злочинці» ( «Criminals») потрапив до десятки кращих незалежних фільмів року.

Крім цього, Гамма Скупинський є власником оперної антрепризи «The WHOpera», він працює в створеному ним же жанрі альтернативної кіноопери.

За композиторську роботу Гамма Скупинський отримав звання доктора музики, його твори публікуються у пресі, в грамзапису, виконуються по радіо та у концертах в Америці і Європі. Крім популярних пісень і джазових творів, творчий портфель композитора Гамми Скупинського містить 20 симфоній, 20 опер, 3 балети, 7 струнних квартетів, концерти для різних інструментів, камерні форми, аудіо-візуальні інсталяції та музику для кіно і театру.

СІДІ ТАЛЬ (1912-1983) - українська єврейська актриса зі світовим ім'ям, все життя прожила і пропрацювала в Чернівцях. Сіді Таль та її чоловік Пінкус Фалік, знаменитий імпресаріо, були духовними наставниками Софії Ротару.

Коли Сіді Таль не стало - 17 серпня 1983 року - телеканали 40 країн світу перервали свої програми, щоби повідомити про її смерть. А у Чернівцях, де проходило поховання, навіть старожили не могли пригадати таких багатолюдних проводів. Ховало її все місто...


 Купити квартиру в Чернівцях
Коментарі:
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації